Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ЕКИП

Иванка Узунова – училищен ръководител на Българско училище „Никола Вапцаров“

Ivanka Uzunova

Учител по български език и литература, история и английски език

Аз съм учител с 15-годишен опит в преподаването в средното училище. Определям се като амбициозен човек с иновативни идеи в образованието. Завършила съм Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ (магистър по български език и литература и магистър по история) през 1999 г. Следвах докторантура по български език в Института за български език към БАН. Междувременно завърших и обучение по английски език към Центъра за обучение към БАН. През 2010 г. към портфолиото си прибавих и диплома по Славянска филология от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 2011 г. досега преподавам Български език и литература и История на България в български неделни училища в Кипър. Имам опит и в преподаването на английски език на различни нива и възрастови групи. Убедена съм, че професията Учител е мое призвание. На учениците си най-много искам да предам своя ентусиазъм и енергия за учене и развитие.

 

Антоанета Янева – Хаджипетру

Антоанета Янева – Хаджипетру

Учител по български език и литература

Завършила съм Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” със специалност Българска филология. Имам и опит в преподаването на български език на англоговорящи. От 2013 г. съм учител по Български език и литература и География на България на гимназиална образователна степен в Българско училище “Никола Вапцаров”, Никозия. Работата с деца е от особен интерес за мен. Смятам, че педагогът трябва да бъде преди всичко добър “диагностик”, за да преценява кое дете от каква форма на преподаване и внимание има нужда. Като малки инидвидуални личности, които тепърва се изграждат, децата имат и различни образователни потребности. В този смисъл винаги се опитвам да поднеса материала по интересен и достъпен начин и да формирам у тях нагласа за учене и саморазвитие. Определям се като отговорен човек със силна мотивация, адаптивна и отворена към нови идеи. Интересувам се от нови методи и стандарти на работа, с които се постигат по-високи резултати.

 

Веселка Прокопиева

Veselka Prokopieva

Учител по български език и литература

“Мили български деца в Кипър, бъдете здрави, мечтайте, учете български и обичайте България”. 

Привет. Аз съм Веселка Прокопиева Хусейн. Третото име спестявам на учениците, но заради него вече шест години съм част от кипърската действителност.

Родена съм в първия понеделник на 1983 година, с мощно гласче в Монтанската окръжна болница. Средното ми образование е икономическо, а в първата година от новото хилядолетие записах Българска филология в центъра на Вселената – Велико Търново. В града, в който и до ден днешен се чувствам като у дома си, започнах и първата си работа още като студентка. Там, в небезизвестното радио “Фаворит”- Велико Търново, заедно с още една колега, също Веселина, ковахме новините. Занаят, който продължих да практикувам в продължение на години и след завършването си, но в София. И така, докато любовта не ме доведе тук, на острова на Афродита.

В училище “Никола Вапцаров”, Никозия съм още от самото му създаване. Тук всяка събота “уча децата на български”, както казва дъщеря ми. Вярвам, че за да привлече и задържи вниманието на своите ученици, добрият педагог трябва да има и актьорска дарба. Често му се налага да бъде психолог, съветник или дипломат, а понякога в междучасията – и съдия в “боксови” мачове.

В професионален план харесвам работата и колегите си, а в личен – мога да пея и танцувам, но нямам таланта да рисувам, не умея да плета, нито да карам ски. Пожелавам си един ден да срещна Духа от лампата и поне едни сарми да се науча да правя като хората.

 

Нели Киряку

Neli Kiriakou

Учител по български език и литература и гръцки език

Не е възможно да предадеш нещо, което не притежаваш. Затова първо човек трябва да открие удоволствието от работата за себе си, за да може да го предаде и на останалите. Мисля, че за да си добър учител, първо трябва да си добър човек – позитивен и добронамерен, дори и в градивната си критика.

Завършила съм магистърска степен от СУ „Св. Климент Охридски“ като специалист по Българска филология, с втора специалност Психология. Имам и следдипломна квалификация за преподаване на български език като чужд. Дълги години преподавах в средни училища в България, а също и в Департамента за чуждестранни студенти в Академията за обществени науки и социално управление. В Кипър съм работила в Арменско училище „Мелконян“, а и досега преподавам български език като чужд към Държавните образователни курсове. В училище „Никола Вапцаров“ освен основната цел на предмета – предаване на определени знания по темата на урока, се стремя да постигна и други, не по-малко важни, цели:

  • да формирам нравствени ценности у учениците;
  • да предизвикам интерес към уроците;
  • да развивам познавателна активност и устойчиво внимание;
  • да приобщя всички ученици в процеса на учене;
  • да идентифицирам и надграждам силните страни, които всеки един ученик притежава

Искрено вярвам, че за да си успешен учител, трябва преди всичко да си запазил детето в себе си, за да разбереш и детската душа.

Глория Николова

Глория Николова

Начален учител

Завършила съм  Магистратура със специалност Начална училищна педагогика в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Гордея се с първите си ученици, които вече са студенти.

Гордея се с всички българи в Кипър , които не се срамуват да говорят на български с децата си !

 

 

Таня Виткина

Tania Vitkina

Начален учител и ръководител на вокална група „До-Ре-Ми“

Здравейте, казвам се Таня Виткина. Завършила съм висшето си образование в Академията за музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив със специалност Педагогика на обучението по музика и професионална квалификация – преподавател по пиано. Имам магистърска степен от Тракийски университет в гр. Стара Загора със специалност Предучилищна и начална училищна педагогика с чужд език. Аз съм  учител с професионален опит в сферата на началното образование, музикалното образование в начален, среден и горен курс и обучението на деца със специални потребности.

В личен план – майка съм на три прекрасни деца. Определям се като изключително енергичен и ентусиазиран човек. Иска ми се да мотивирам и вдъхновя учениците си да растат успешни и щастливи. Работя с усмивка и прецизност, като вярвам, че децата се учат от всичко, което ги обкръжава.

Радостина Ставрева Пуюкка – учител по Български език и литература и География на България 

IMAG0350Казвам се Радостина. Завърших Пловдивския Университет Паисий Хилендарски през 2001-ва, специалност Българска и Английска Литература (магистър). Още от тогава поради различни стечения на обстоятелствата, дойдох в Кипър. В България преподавах само няколко години, най-вече по английски език. През 2015-та Българското Училище „Никола Вапцаров“ ме прие за член като  учител по Български език и литература и География на България на гимназиална образователна степен, в област Дали. Беше голямо предизвикателство, но съм много радостна, че имам възможността да работя с български и местни деца, и да ги уча на неща, които, макар и далеч от нас, винаги ще имат малко кътче в сърцата ни.

Аз съм жизнерадостен човек, с динамична натура. Обожавам децата и това, че мога да работя в пряк контакт с тях. Обичам да спортувам и чета в свободното си време. Гордея се, че допринасям към запазване на българското в Кипър.

Соня Терзиева

Sonia Terzieva

Учител предучилищна група

Казвам се Соня Терзиева и  СЪМ ДЕТСКИ УЧИТЕЛ и всеки ден за мен е истинско приключение и предизвикателство, защото имам невероятната привилегия и шанс да прекарвам дните си с БЪДЕЩЕТО – ДЕЦАТА! Завършила съм предучилищна педагогика в Шуменски университет „Константин Преславски“ със специализация музика. Имам 13 годишен стаж като учителка. Всичко, което наистина трябва да знам, за да се науча как да живея, как да правя, как да се държа, съм научила точно там – в  предучилищна група. Обичам да се грижа за физическото здраве и безопасност на децата и за добрия психоклимат в групата. Прилагам  нови и интересни педагогически технологии за обучението и възпитанието им.  Възпитавам  у децата социални навици и умения, за да се получи координация със следващия учебен процес в училище. Познаването на особеностите и интересите  на всяко дете и прилагането на индивидуален подход към него е мой приоритет . Взаимодействието и партньорството с родителите и тяхната информираност, са много важни за мен, защото те съчетават и допълват  възпитанието и успешното развитие на децата.

 

 

 

Преслава Еремиева

Преслава Еремиева

Ръководител на танцов състав „Лудетини“

Привет, мили родители и деца. Името ми е Преслава Еремиева. Образованието си получих в Математическа гимназия “Гео Милев” -град Плевен .Танцувала съм  народни танци към ансамбъл “Нашенчета” – град Плевен, в продължение на 10 прекрасни години . В момента ,съм ръководител на танцов състав ”Лудетини” към Българско училище “Никола Вапцаров”. Обичам народните танци ,защото те изразяват любовта към родината, нейните обичаи, култура и език.

 

 

Top