Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ЕКИП

ЕКИП НА БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА Й. ВАПЦАРОВ", НИКОЗИЯ

д-р Даниела Вуюка - училищен ръководител, учител по български език и литература, гръцки и английски език 

Здравейте! Казвам се Даниела Вуюка и съм преподавател по БЕЛ. Имам докторска степен по Църковно право от Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски". Магистър по богословие (Богословски факултет), с втора специалност Новогръцки език (Факултет по класически и нови филологии) и трета специалност Тюркология (Център за източни езици и култури) - СУ "Св.Климент Охридски. Имам над двадесет и пет годишна практика като преподавател и специализиран преводач.

Работя с български, руски, английски, гръцки, турски езици. Филологическата ми практика се оказа изключително полезна в работата с нашите ученици, които са и гръцкоговорящи.

 

Лидия Стефанова - административен ръководител, учител по география и икономика

Казвам се Лидия Стефанова и изпълнявам длъжността Административен ръководител на Българско училище „Никола Вапцаров“. На мен се падат организацията и контролът на административно-стопанската дейност на училището. Координирам служебните контакти с педагогическия персонал, консултирам родители, комуникирам с ведомства от България и Кипър, с фирми и други организации. Подпомагам училищния ръководител при решаване на въпроси от социално-битов и организационен характер.

Завършила съм специалност ,,География и икономика’’ във ВТУ ,,Св.св.Кирил и Методий’’. Любовта ми към географията е резултат на една силна страст към пътешествията, към романтиката, към непознатото и загадачното. Страст, подхранвана непрекъснато и от прекрасната природа на моя родина България и на моя настоящ дом - Кипър. Природата ме зарежда с енергия, а и кой би останал равнодушен към красотата,дивност и величието на природата, палитрите на сезоните, неописуемите изгреви и залези, слънчевите сияния и вълшебните дъги.

Работата ми е да познавам и родителите, и децата, и техните нужди и потребности. Станах специалист в бързото разрешаване на проблеми от всякакъв характер. Целта ми винаги е била издигане на престижа и утвърждаване на уникалния образ на нашето училище. Казвам „нашето“, защото съм един от създателите му и от самото му начало, то е като втори дом за мен.

Майка съм на две деца, родени и израснали в чужбина и като една от многото такива, искам децата ни да растат познавайки родния език, българските традиции и култура.

 Иво Христов - учител по история и география

Завършил съм специалност ,,История’’ във ВТУ ,,Св.св.Кирил и Методий’’. Имам опит като учител по история в България. Щастлив съм да бъда част от екипа на училище ,,Никола Вапцаров’’, Никозия и Дали. Надявам се да помогна на децата да знаят и разбират по-добре българската история.

 

 

Десислава Николова - учител по български език и литература

Здравейте, казвам се Десислава Николова.
Завършила съм българска и руска филология със степен бакалавър, социални и културни дейности в туризма, степен магистър в ПУ"Паисий Хилендарски" гр. Пловдив
От 8 години живея и работя в Кипър.
Чест е за мен, че тази година имам възможността да се присъединя към екипа на БУ "Никола Вапцаров".
Като майка на дете, родено и израснало в чужбина, разбирам предизвикателствата и ежедневните трудности, пред които са изправени всекидневно учители, родители и най-вече нашите деца. Казвам "деца", защото за мен те не са само ученици, а част от нещо по голямо.
Желанието и стремежът ми е да покажа на децата красотата и разнообразието на българския език, богатството и пъстротата на културата и традициите ни.
Да бъдеш учител не е професия, а призвание!

Христиана Славкова - учител по география и икономика, български език и литература

Здравейте! Казвам се Христиана Славкова и съм учител по география и икономика, по образование, а в зависимост от учебния график и по необходимост, преподавам и български език и литература на учениците от прогимназиален и гимназиален етап.

Срещата ми с БУ "Никола Вапцаров" в Никозия, Кипър е почти съдбовна. От 2013-та година участвам активно в създаването и организацията на административния и учебния процес в училището, като член на управителния съвет на организацията-бенефициент Съюза на българите в Кипър (СБК). Активно участвам в планирането и реализацията на инициативите и културните събития на СБК и училището.

Последните петнадесет години от професионалната ми реализация са посветени на работата в медийната сфера и изграждането на комуникационни кампании. Работила съм по проекти свързани с политически и предизборни кампании, култура и образование, бизнес, спорт и други институционални и корпоративни проекти. Имам и продуцентски опит като част от творческия екип по създаването на документални и късометражни филми.

Винаги се старая преди всичко да мотивирам децата да се развиват. За мен това е най-важно. Понякога дори се чувствам повече учител по мотивация, отколкото по български език. Всеки трябва да бъде поощряван да търси най-голямата си сила и да я развива.

 

Виктория Марчева - учител по пеене и ръководител на вокална група "До, Ре, Ми"

Казвам се Виктория Марчева и съм бесарабска българка от Украйна. Учила съм в Болградската Гимназия "Г.С.Раковски", където съм била солистка на вокално-образцовия ансамбъл "Здравец" с художествен ръководител Димитър Стоев. Паралело съм завършила детската музикална школа на град Болград със специалностите "Пиано" (в класа на  Алла Рогачьова) и "Класическо пеене" (в класа на Анна Шатирова).

Висшето си образование придобих в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" (гр. София) със специалности "Класическо пеене" (бакалавърска степен) и "Вокална педагогика" (магистърска степен) в класа на Проф.  Маргарита Баснарова и Проф. Благовеста Карнобатлова. Учила съм "Камерно пеене" в класа на Проф. Благовеста Константиновна и "Актьорско майсторство" при Доц. д-р Виолета Горчева.

В Кипър се занимавам с преподавателска дейност (пиано, класическо и модерно пеене, ранно музикално развитие на деца), солистка съм на различни концерти, като  и съм участник на камерния хор "Полифония" с ръководител Маро Скорди.

 

Преслава Еремиева - учител по народни танци

Казвам се Преслава Еремиева. Завършила съм  МГ „Гео Милев“ Плевен с интензивно изучаване на английски език, математика, география и икономика и информатика.

На 6 годишна възраст започнах да танцувам народни танци в ансамбъл „Нашенчета“, град Плевен. След 6 години в ансамбъла ,вече бях посетила 12 държави в Европа и Африка, с цел представяне и популяризиране на българската култура. Отличавани сме с престижни награди и първи места на фестивали в Мароко, Франция, Италия. Това е и моята мисия в БУ „Никола Вапцаров“ –преподаване на български народни танци. Неслучайно използвам думата „мисия“, а не „работа“. Знаем, че езикът, българският бит и фолклор са запазили народа ни през годините, а  сега те са спойката на българската общност в чужбина. Целта ми е по интересен и забавен начин, с любов и грижа към децата, да предам обичта към българската култура и танц.

Щастлива съм да бъда част от този родолюбив и съхраняващ българското, екип!

Дарина Шибилева - начален учител и ръководител на арт работилницата

Здравейте! Казвам се Дарина Шибилева.
Историята на моето образование минава през Руската езикова гимназия "Максим Горки", гр. Стара Загора, Педагогическия институт за детски учители "Анастасия Тошева", гр. Стара Загора, Великотърновския университет – специалност "Връзки с обществеността" с допълнителна специализация "Управление на малък и среден бизнес". От 13 години живея в Кипър, упражнявайки любимата си професия на педагог в руски семейства. От ежедневния си контакт с тези хора се убедих, колко важно място за всички нас, независимо от националност и битови особености, заема националното самосъзнание и родовото единство. Затова съм изключително щастлива, че от тази година имам честта и удоволствието да бъда част от екипа родолюбци и професионалисти на Българското училище "Никола Вапцаров" гр. Никозия.
За да ни има чрез нашите деца и внуци в годините напред, "коренът" трябва да живее!

Родителски съвет

   Здравейте. Казвам се Мирена Серафимова (първата отляво надясно) и съм председател на Родителския съвет към Българско училище "Никола Вапцаров", Никозия.

   Според речника "екип" е малка група от хора, която се създава по специален повод, а участниците й са еднакво силно съпричастни към постигането на обща цел. За нашия екип целта е училището и нашите деца.

   Съветът се сформира на доброволен принцип, а членовете са по един представител от всеки клас. Нуждата от такава структура се породи още от самия старт на училището. Ние, родителите, подпомагаме ръководството и учителите в организирането на празници, чествания и културни събития.

   Гордея се, че съм обградена от съмишленици, които посвещават време, енергия и умения на нашата обща кауза.

Top