Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Прочетено в българския печат

Прочетено в българския печат

в. Труд | Анета ПЕТКОВА | 21.08.2013 | Стр. 4 
Българчетата, които живеят в чужбина, но учат наша история, литература и география, ще получат правото знанията им за съответния клас да бъдат признати. И няма да държат приравнителни изпити за съответната завършена година (от 4-и до 12-и клас), ако се върнат в училище в родината.
Това предвижда проект на промяна в наредбата за валидиране на знанията на децата ни, които се обучават зад граница. Досега подобно право имаха само онези ученици, които се обучаваха към школи към посолствата ни. Сега то се дава на всички, които завършват училища към църковните ни общности или културни центрове.
Единственото условие е в тях да се преподава по учебни програми на образователното ведомство и те да са финансирани от държавния ни бюджет.
Почти 6000 са децата, които учат в български училища в чужбина – от Австралия до скандинавските държави. Най-много са в Испания – 30, и САЩ – 27.
За всички тях бюджетът предвижда всяка година издръжка от около 5 млн. лева. По правило признаването на клас или изучен предмет в българската система е доста трудно за децата на емигрантите или на тези, чиито родители временно са работили в чужбина. Училищата у нас обикновено проверяват наученото и отказват да запишат детето в класа, в който е неговият випуск и искат то да повтаря годината.
Сега обаче образователното ведомство гарантира, че наученото в задграничните школи по основните предмети е достатъчно за учениците и няма проблем те да преминават от клас в клас. Няма обобщени данни колко деца се връщат на година да завършат в България.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top