Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > Янка Рупкина с най-емоционалния открит урок по родолюбие в Кипър

Янка Рупкина с най-емоционалния открит урок по родолюбие в Кипър

Невероятно емоционален Открит урок по родолюбие изнесоха в Никозия днес два от златните славея на България – неповторимата Янка Рупкина, една от емблемите на българската народна песен, и дългогодишната солистка на ансамбъл “Пирин” Таня Костова. Двете бяха скъпи гости на децата от българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия.

Световноизвестната народна певица Янка Рупкина пристигна на острова по покана на Съюза на българите в Кипър. Днес тя и народната певица Таня Костова, която от години живее в Пафос, изнесоха открит урок за българщината и българския дух пред учениците от най-новото българско училище “Никола Вапцаров” в Никозия.

Двете известни певици разказаха на децата за любовта си към българската народна песен, за песните, които обичат да изпълняват, за дългите си години на сцената. Янка Рупкина заръча на малчутаните да бъдат много добри, ученолюбиви и трудолюбиви, за да успеят и да постигнат мечтите си. Певицата, разнасяла славата на България по света, обясни на малките българчета, че нашите народни песни и фолклор са нашето национално богаство и народ, който не ги пази и почита, не е народ.

Децата от началните класове на училището бяха изключително развълнувани да гледат изпълнения на двете певици на екран и в същото време да разговарят на живо с тях. Те зададоха безбройни въпроси към своите гостенки, като се интересуваха от всичко – на колко са години и от кога пеят, защо са започнали да пеят, колко песни знаят, какви са искали да станат като малки, имат ли деца и внуци, дори защо е бяла косата на Янка Рупкина, като слушаха двете гостенки зяпнали.

Под най-искрените и бурни аплодисменти на най-малките си почитатели прочутите певици изпяха в училищната зала част от свои любими песни, а след това се изви дълга опашка за автографи.

 

В понеделник Янка Рупкина ще участва в предаване на Кипърската държавна телевизия, а вечерта ще изнесе голям концерт за нашите сънародници и за приятелите на България в Кипър. Концертът, наречен “Магията на българските гласове”, е под почетния патронаж на посланика на България в Кипър Веселин Вълчев. В него ще участват и други наши певци и музиканти, които живеят в Кипър, като Таня Костова, дългогодишна солистка на ансамбъл “Пирин”, добруджанският певец Добрин Добрев, гайдарят Красимир Панчев, а така също певицата Мими Николова, ансамбъл за народни танци „Българи”, детски ансамбъл “Лудетини”.

Четете още: в-к Български Новини

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top