Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > Първи патронен празник

Първи патронен празник

Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия чества днес своя първи патронен празник.

С рецитал и музикална програма децата отбелязват рождения ден на поета Никола Вапцаров. Българското училище “Никола Вапцаров” е най-новото, осмо българско училище в Кипър, което бе открито само преди близо три месеца, в началото на тази учебна година. Макар и за кратко време, то вече създава свои традиции. Една от тях е и честването на патронния празник.

На тържеството, което е днес /събота/ от 12.30 ч. в сградата на училището, освен родителите са поканени и много гости – представители на българското посолство, български творци, живеещи в Кипър, приятели на училището, кипърци, приятели на България. Пред тях малчуганите ще изнесат рецитал по стихове на Вапцаров, който те подготвиха с много вълнение. Така те ще почетат един от незабравимите герои и поети на България, творил с вярата в утрешния по-хубав ден. В българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия в момента се обучават 61 деца и така още от своето създаване то се нареди сред големите български образователни центрове на острова.

През първата си година то действа като легитимен филиал към българското училище “Св. Климент Охридски” в Лимасол. В Кипър сега има разкрити 8 български училища, 5 от които са под егидата на Съюза на българите в Кипър.

Днешният патронен празник е и част от амбициите на учителския колектив и родителския комитет, както и на дружеството в Никозия към Съюза на българите в Кипър да превърнат училище “Никола Вапцаров” в любима детска територия и в истински център на българщината в кипърската столица. С него се реализира и едно отдавнашно желание на сънародниците ни в Никозия – да бъде създаден български културен център, притегателно място за всички наши сънародници в столицата.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top