Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > Първи училищни удостоверения

Първи училищни удостоверения

Малките Вапцаровци в Никозия с барелеф на поета Н.Й.Вапцаров, скъп дар от българския скулптор Иван Иков.
Днес, 15 юни на видния Видов ден малките Вапцаровци имаха честта да получат първите си училищни удостоверения от новото училище в Никозия лично от външния ни министър Кристиан Вигенин, който от днес е на двудневно официално посещение в Кипър.

В горещия следобед стотина българи, родители и общественици от различни градове на Кипър буквално заляха улиците около новото школо.

Предстоеше двоен празник – откриване барелеф на поета Н.Й.Вапцаров, чието име носи най-новото българско училище на острова и получаване на удостоверенията за завършен клас.

За децата от утре започва и третия най-дълъг празник – дългоочакваната ваканция, гостуване в родината при баба и дядо, срещи с приятели…
С хляб и сол две девойки в национални носии посрещаха гостите на тържеството. Над 50 деца в бели униформени блузки на училището стояха строени в шпалир и чакаха видните гости. С министър Вигенин пристигна и племенникът на Н.Й.Вапцаров – Никола Вапцаров, служител на Външно министерство.

Калин Павлов, председател на местната структура на СБК приветства скъпите гости с „Добре дошли“.
Министър Вигенин поздрави присъстващите и със задоволство отбеляза прекрасните впечатления от работата на българската общност в Кипър.

Отец Станислав отслужи водосвет на училището и барелефа на Н.Й.Вапцаров и пожела на деца и учители още много прекрасни мигове.

Децата от училището поднесоха рецитал от стихове на поета Вапцаров.
Актрисата ни Юлия Бациева рецитира стихове на Вапцаров и всички притихнаха. За пореден път всеки искаше да попие словото на моряка поет…

С усмивка външният ни министър връчваше свидетелството на всяко дете и застиваха заедно в снимка за спомен. Снимка, която те няма да забравят, все пак не всеки има шанса да получи удостоверението си лично от министъра на външните работи на България.

В края на тържеството не издържах и попитах младия Никола Вапцаров какво е да си племенник на великата личност Н.Й.Вапцаров.

„Аз съм пра-племенник на Вапцаров и нося неговото име. Той е брат на дядо ми. Приемам го като отговорност, а не привилегия. Винаги съм твърдял, че кръвните връзки задължават, не дават привилегии. Като роднини на такава велика личност имаме задължение да имаме високи морални ценности, да следваме неговия пример и да бъдем достойни за това име. Тази отговорност е тежка, но ни кара да бъдем максимално добри хора, честни и грижовни към хората, които ни заобикалят, да бъдем съвестни и съзнателни българи. Което е Благословия в днешно време!“

Утре външният ни министър ще се срещне с колегата си Йоанис Касулидис, с когото ще обсъдят двустранните отношения и други актуални въпроси.

В утрешния ден предстои и среща с президента на РКипър Никос Анастасиадис, с председателя на Парламента Янакис Омиру и с архиепископ Хрисостомос II

След приключване на официалните срещи предстои среща на външния ни министър с екип на „Българският Вестник“ в Кипър

Текст: Бранислава Бобанац, “Български вестник” в Кипър

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top