Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРИЯ > Светлините на Русе

Светлините на Русе

Спомени от най-европейския град на България.

По пътя му от запад на изток, през четири столици, Дунав е възпяван на различни езици. Появява се ту като “хубав и син” (на немски), ту като “мътен, мъдър и велик” (на унгарски), ту като “тих и бял” – нашият Дунав с брегове, достойни декори на трагични и славни събития, по думите на Йордан Йовков.

Както по на юг Балканът, така тук реката е насърчавала и предприемчивите, и непримиримите. Затова и Русе е бил по европейски напредничав, но и по възрожденски героичен. Търговията и архитектурата го теглели към Виена, а революционните дела го свързвали с Гюргево. Синовете на баба Тонка тръгнали от Русчук към смъртта, а предците на Елиас Канети намерили в него убежище от гоненията на запад. От римско Пристанище на 60-те кораба (Сексагинта приста), после столица на Дунавския вилает, та до най-големия град на Княжество България, Русе, чието име произлиза или от цвета на недалечните червени скали, или от мястото му край река, помни много неща, станали за първи път именно тук.

Проследете този линк, за да прочетете цялата статия на Мариана Мелнишка за в-к Капитал.

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top