Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Карта на българските училища в чужбина

Карта на българските училища в чужбина

По идея на Илиана Илиева-Дъбова от Българското училище “Свети седмочисленици” в Тарагона по случай Денят на народните будители, бе изготвена карта на българските училища в чужбина.

„Съременни будители има и днес. Нацията ни има нужд от тях – учители, писатели, поети, актьори, журналисти, общественици …

Трудно е да се съхранява българщината в странство…

Едни скромни огнища на родния дух в чужбина са неделните школА.

Колко са? Къде се намират? Колко деца се обучават в тях? Колко учители всяка седмица не бързат, а летят към класните стаи – в истински училища, в културни центрове, в сгради на църковни настоятелства, в частни къщи…  Колко са?

Да се създаде световна карта на българските училища е нелоша идея.

Ще послужи на много хора.

Ще  видим колко са училищата в чужбина.

Ще се опознаем по-добре.

Ще си сътрудничим по-успешно.

Ще браним българския дух.

Ще съхраняваме не само спомена за великите наши предци, но и ще се стремим да палим искрата на знанието за България у малките душички, които идват в неделя с чистите си сърчица и широко отворени умове.

Защото българският род ТРЯБВА  да оцелее.

И да се съхрани и предаде българският дух от поколение на поколение.“

Илиана Илиева-Дъбова

 

Можете да разгледате картата тук: Map of the Bulgarian Schools abroad_Карта на българските училища в чужбина

https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=bg&authuser=0&mid=zGx6GAzzbgR0.k-uaTdZ8vC4s

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.

3 thoughts on “Карта на българските училища в чужбина

 1. Здравейте колеги,
  Това е страхотна идея, спомагаща за придобиване цялостна картина за т.нар. “България на пет континента”. Поздрави за положения труд!
  Да не прозвучи като критика, но като потребител бих желала върху картата да видя поместена и съответната информация за контакти на посочените училища, защото в този си вид картата е с чисто информативен характер, а в нея има заложен далеч по-голям информативен потенциал (освен данни за връзка, биха могли да се поместят и снимки от живота на училищата).
  Няма да крия

 2. ..че проявявам интерес към картата и в чисто професионален контекст- автор съм на учебни помагала по български език и история. Много удобно е да има база със събрани на едно място данни от такова естество за бърз достъп и обмен на информация от образователно етсество.
  Принципно винаги съм смятала, че силата ни е във всичко друго, но не е и в умението да търсим обединителни елементи и да ги създаваме. Радвам се, че има хора, които могат да ме опровергаят на практика (в скучая авторът на тази полезна карта).
  Желая ви професионални успехи и лично здраве!
  С уважение!
  Екатерина

 3. Г-жо Илиева, много Ви благодарим за направения коментар и предложения, както и за топлите думи! Може би е добре да се обърнете и към г-жа Илиана Илиева-Дъбова от Българското училище “Свети седмочисленици” в Тарагона, която е главният инициатор на тази прекрасна идея!

Leave a Reply

Top