Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > ПОСЕЩЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ В КИПЪР

ПОСЕЩЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА ВЕЖДИ РАШИДОВ В КИПЪР

На 20 април на работно посещение в Република Кипър пристигна българският министър на културата Вежди Рашидов.

Визитата му започна с премиерата на документалния филм „Пътешествие с тракийските царе” в кинозалата на галерия „Левентис“. Филмът бе разказ за  българското културно наследство, тракийската цивилизация и блестящата изложба на тракийските съкровища, показана в Лувъра през миналата година. Кинозалата бе препълнена, а освен представители на българската общност, присъстваха и много кипърци, сред които бившият министър на външните работи Джордж Якову, директорът на кабинета на външния министър Касулидес Кула Софиану, изпълнителния директор на АКТА Янис Михаелидес, почетният консул на Република България в Кипър Вакис Лоизу, дипломати от МВнР на Кипър, представители на министерството на културата на Кипър, кметове на градове и общини, както и посланиците на Италия, Словакия, Израел, Ирландия, Швеция, Финландия.
Филмовата прожекция бе предшествана с встъпителна реч на посланик Христо Георгиев, както и на първия съветник на посолството на Франция в Никозия Жак Лажоа, който говори за големия успех и отзвук във Франция на изложбата на тракийските съкровища и изтъкна ползотворното сътрудничество между България и Франция в областта на археологическите проучвания.

Министър Вежди Рашидов увлекателно разказа за осъществяването на идеята за българската изложба на тракийските съкровища в Лувъра и желанието му  тази инициатива да получи развитие с осъществяването и на други подобни изложби.

В програмата на министър Рашидов бе посещението на театър „Сатирико” в Никозия. Договорена беше размяна на театрални спектакли и други културни събития.

Той имаше срещи с трима свои колеги – министри на Република Кипър. Меморандум за борба с незаконния трафик на ценности беше подписан с министъра на транспорта, комуникациите и благоустройството Мариос Деметриадес. България и Кипър имат богато археологическо наследство и са горещи точки за нелегалния трафик. Затова е неоходимо тясно сътрудничество за опазването на културните ценности.

Министър Рашидов подари на кипърската страна своя скулптура, която бе издигната със специална церемония в двора на Външно министерство на Република Кипър. В тържествена програма участваха със свое изпълнение на две български народни песни учениците от вокална група „До ре ми“ към българско училище „Никола Вапцаров“ в Кипър.

Съществен момент от посещението на българския културен министър бе визитата му в сградата на Българския културен център към Съюз на българите в Кипър в Никозия. На срещата му с представители на Съюза на българите в Кипър министър Рашидов обеща съдействие за организирането на бъдещи културни прояви.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top