Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ!

НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ!

Нашите първолаци гордо заявиха това пред своите родители, преподаватели и гости на празника на нашата азбука.

На 22 май в училище „Никола Вапцаров“ в Никозия отпразнувахме най-светлия ден на познанието – Денят на славянската писменост. Училищният салон се оказа тесен за присъстващите родители и гости, които се бяха събрали, за да почетат празника.  Гост на събитието бе посланика на Република България в Кипър – г-н Христо Георгиев.

Тържеството започна с презентация, изготвена от ученици от горен курс – Петя Славкова и Петрина Милтиаду. Те припомниха на присъстващите за живота и делото на двамата солунски братя и ролята, която изиграва България в опазването и разпространението на славянската писменост.

Вокална група „До-ре-ми“ изправиха на крака всички с изпълнението на химна „Върви, народе възродени“. Същия ден, по-рано, нашите чудесни певици, очароваха с гласовете си и гостите, поканени в резиденцията на българския посланик по случай 24 май.

Отбелязването на празника на буквите бе дългоочакван и вълнуващ момент за малчуганите. Под ръководството на своите учители, учениците от предучилищната група и първи клас изпълниха стихотворения и отгатваха гатанки, които допринесоха за повишаване на празничното настроение. С основание, малките ученици бяха многократно аплодирани от всички. За голямото си старание получиха за награда торта с формата на книга.

Специален момент в празничния ден бе и връчването на подарък за училището – икона на светите братя Кирил и Методий, рисувана от художничката Таня Илиева.

Денят на българската просвета и култура, и на славянската писменост е най-обичаният български ден, единственият толкова голям празник на духовността. Денят на буквите носи светлината на знанието и науката. Дава самочувствие на всички нас,  за да продължим да опазваме родния език и българско самосъзнание.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top