Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Да разкрием скритото в детската душа /СНИМКИ/

Да разкрием скритото в детската душа /СНИМКИ/

Изследвания показват, че един от най-добрите начини да ангажираме учениците в процеса на учене е да включим изкуството в училищния живот – в различните негови форми. Тъй като повечето ученици са отворени към изкуството – обичат да фантазират, да измислят и създават нови неща, то по време на уроците в арт работилницата, съчетана с творчески задачи, тяхната мотивация е много по-висока и успяват да останат концентрирани за по-дълго време и да научат значително повече.

Когато децата рисуват те изразява своите виждания върху белия лист. Рисуването е най-лесният начин за развиване на детското въображение и персоналност.

Ние в училище „Никола Вапцаров“ гр. Никозия вярваме, че заниманията с изкуство подобряват познавателните способности, креативното мислене и детското развитие като цяло. Затова сме разработили  арт програма, която да стимулира социалните и емоционални,  умения на децата, както и тяхната фина моторика.

В училището  има малка работилница, в нея се изработват дребни сувенири, картини, картички, бижута, броеници, иконички и др.  Всеки предмет е уникат със своя история и свои създатели. Често предметите се създават от няколко души като резултат от различни таланти и умения. Понякога една грешка става повод за неочаквано откритие и оригинално решение, на което всички се радваме. Друг път една добра идея зацикля, тогава я оставяме да отлежи да й дойде времето.  В никакъв случай не се обезкуражаваме от неуспешните си опити, знаем, че ще дойде някой, ще я види по свой начин и идеята ще заблести като “неочаквано добра комбинация.” Нашата цел е всеки един скрит творец да получи място и насоки, в които вдъхновено и с усмивка да развива себе си и уменията си посредством изкуството.

Чрез различни дейности ще работим креативно, ще творим от разнообразни материали и заедно с децата ще извървим пътя от потенциално умение до съвършенство.

Първите ни стъпки тази година бяха рисунка върху платно. Децата за пореден път показаха, че трябва да бъдат оставени да творят свободно. В рисунките , които направиха видяхме много креативност и смелост при представяне на идеите. А както знаете, изобразителното и приложните изкуства са едни от най-подходящите начини да разкрием скритото в детската душа, да му обърнем внимание и да докоснем струните, които карат сърцето да тупти във възторг и да се стреми към успехи.

Нека заедно дадем старт на разгръщане на потенциала и достигане до висотите на таланта.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top