Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > ОТБЛЕЛЯЗВАНЕ НА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ

ОТБЛЕЛЯЗВАНЕ НА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ

ОТБЛЕЛЯЗВАНЕ НА ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ

В БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ ГР. НИКОЗИЯ

1 ноември е официален празник в Република България. На този ден отдаваме почит към делото на всички онези българи от миналото и наши дни, които поддържат жив българския национален дух, съхраняват нашата книжовност и национална култура.

,,Поради что се срамуваш да се наречеш българин …..” – с тези думи, написани от Паисий Хилендарски преди повече от 200 години, още в самото начало на неговата ,,История славянобългарска” се запалва искрата на националното осъзнаване на българския народ. По-късно тази искра прераства в силния  пламък на борбата за отхвърляне на робството. Жадните за свобода българи разбрали, че без история, език и култура не може да съществува една нация и свободата не се подарява . Родили се другите будители- смелите революционери – Раковски, Левски, Ботев, Каравелов.

Празник на будителите се празнува за първи път в град Пловдив през 1909 г . Началото поставят група учители, които искали с този ден да се даде почит на всички дейци на българската просвета и култура. Те определили за този празник датата 19 октомври, защото тогава се празнувал християнският  празник Св. Йоан Рилски. Много бързо тази идея- Ден на будителите- се възприела от обществото и празничният ден се наложил в цялата страна.

Първи ноември е общобългарски празник на историческата памет и на националното ни самочувствие, отстоявано година след година през вековете на робство, насилия и народни страдания — дело на стотици и хиляди знайни и незнайни българи – книжовници, наставници и просветители, вдъхнали в мрака на чуждото потисничество вяра в собствените сили на народа.

Нека ние днес бъдем достойни наследници на Паисий, които знаят и пазят своя род . Нека всеки се стреми да бъде личност, за да не се срамува да се нарече българин!

Българско училище „Никола Вапцаров“ Никозия към Съюза на българите в Кипър има за цел съхраняването на българския език, традиции и национално самочувствие у българчетата, живеещи в Кипър. Затова се отделя специално внимание на празници като този, в които отново си спомняме за светлите имена в българската история.

Както отбелязва големият български просветител Васил Друмев: „Един народ, който има съзнание, култура, писменост, наука, непременно ще има светла и трайна бъднина“.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top