Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > Сирни заговезни /ВИДЕО и СНИМКИ/

Сирни заговезни /ВИДЕО и СНИМКИ/

Сирни заговезни в Българско училище „Никола Вапцаров“ в Никозия

Децата от втори клас в Българско училище „Никола Вапцаров“ в Никозия с класен ръководител Таня Виткина пресъздадоха обичаите на празника в присъствието на родители и гости.

Сирни заговезни е един хубав пролетен празник, на който хората си дават прошка, защото колкото е човешко да грешиш, толкова е човешко да простиш. Един празник свързан със здравето и плодородието.

От векове православните християни честват Неделя на всеопрощението. В празничния календар денят е известен още като Сирни заговезни. Според народните вярвания той символизира границата между зимата и пролетта, а в църковния календар поставя началото на Великите пости – пречистването на духа и тялото преди Възкресение Христово.

Естествено в различните краища на България ритуалите свързани със Сирница се различават по някои детайли, но където и да се намирате важното е едно-да отбележите празника независимо дали с традиционното хамкане на халва, целуване на ръка и пречистване в храма, чрез кукерски игри и прескачане на огньове или хвърлянето на стрели в двора на любимата, или просто с няколко молитвени думи изречени единствено в сърцето.

Умението да прощаваме ни прави по-силни и по-добри. Какво по-хубаво от това да се усмихнем на човека до нас и да простим. Прошка е!

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top