Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > Тържество за националния празник на България в Никозия и Дали /СНИМКИ и ВИДЕО/

Тържество за националния празник на България в Никозия и Дали /СНИМКИ и ВИДЕО/

Българчетата показаха какво е 3 март за тях в училищното тържество на Българско училище „Никола Вапцаров“ Никозия.

В училище „Никола Вапцаров“ в Никозия отбелязахме националния празник на България – 3 март с тържество, подготвено от учениците от 2 б и 3 клас с класен ръководител г-жа Глория Николова.

Началото на тържеството бе поставено с реч на г-жа Николова, която подчерта ролята на българското училище и българските учители в чужбина за запазване на българското самосъзнание сред младото поколение. „България – каза тя – ние винаги ще я носим със себе си. Тя е в песните ни, в танците, в шевиците, в кукерските маски, в мартениците и във всичко, до което се докосваме тук, в родното училище. То ни помага да помним кои сме и да се гордеем, че сме българи.

След това всички присъстващи се изправих на крака и запяха химна на България. Това беше един емоционален момент, който предизвика сълзи в очите на родители и гости.

След словото на училищния ръководител, г-жа Иванка Узунова, която припомни историческото значение на 3 март, програмата продължи с рецитал на учениците от 2 клас, посветен на България, а пък третокласниците бяха подготвили за родителите си голяма изненада. Изпитаха техните познания по родната история и география. Родителите обаче се представиха достойно и доказаха, че още не са забравили, наученото в часовете по родинознание, за което, разбира се, получиха и награди.

Тържеството завърши с кръшно българско хоро, което бе част от инициативата „Пробуждане с хоро” на “Българи за България” и “Сдружение Азбукари“.
Гостите на празника имаха възможност да разгледат и специалната изложба, подготвена от учениците от 5. клас, под названието „Парад на българските владетели“. На нея са представени 14 от най-значимите ни владетели от средновековната ни история.

Националният празник на България бе отбелязан и в изнесеното ни училище в Дали с открит урок по история, озаглавен „Пътят към свободата“. Урокът проследи възстановяване на българската държавност след петстотингодишно османско иго, в резултат от Априлското въстание, дало повод на Русия за започване на Руско-турската война (1877 – 1878) и подписването на Сан Стефанския мирен договор.

Опазването на историческата памет сред българчетата в чужбина е един от приоритетите ни в училище, което заедно с обучението по български език е необходимо за поддържане на живо национално самосъзнание.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top