Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > „Обичам те, родино моя! Обичам те, език свещен!“ (ВИДЕО)

„Обичам те, родино моя! Обичам те, език свещен!“ (ВИДЕО)

Днес, 9 април, ученици от  Българско училище „Никола Вапцаров“  рецитираха стихове за България и за българския език.  Така те участваха в първия етап от конкурса „Обичам те, родино моя! Обичам те, език свещен!“, организиран от Културно-просветно дружество „Будители“ в Атина, Гърция. Конкурсът се провежда с цел повишаване интереса на учениците към литературното творчество на българските поети и чрез художественото слово на децата да се разкрие красотата на България с нейната природа, бит и култура и да се възпита любов към всичко „българско и родно”.

Децата изпълниха популярни стихове за родината и родния език от Иван Вазов, Ран Босилек, Блага Димитрова и други автори. Второ и трето място грабнаха второкласниците Ренета Христова и Лъчезар Петков, а третокласничката Десислава Станкова заслужено спечели първото място с прекрасното изпълнение на „Отечество любезно, как хубаво си ти“ от Иван Вазов. Видеозаписи на изпълненията на победителите ще бъдат изпратени за финала, който ще се проведе на 20 май в Атина, където ще се състезават с други деца от български училища в чужбина. Пожелаваме им успех!

Поздравления и за останалите участници в рецитала: Димитрис Ивайлов, Мишел Николова, Божидар Петров, Тодор Генчев, Валентина Борисова и Даная Попова. Те вложиха голямо желание и старание в научаването на тези нелесни стихотворения. Ще се радваме на тяхното успешно участие в следващи конкурси.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top