Намирате се ТУК
НАЧАЛО > СЪОБЩЕНИЯ > ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Скъпи ученици и родители от училище “Никола Вапцаров”,

28.10.2017 г. (събота) е неучебен ден!

28 октомври е национален празник на Гърция и Кипър – Денят „Охи!“ (Ден „Не!“).

Той напомня за отрицателния отговор на ултиматума, предявен от италианския диктатор Мусолини на гръцкия диктатор Йоанис Метаксас на 28 октомври 1940 г. Ултиматумът е представен на разсъмване след спорове в германското посолство в Атина от страна на италианския посланик Емануеле Граци. В ултиматума се изисква от Гърция или да разреши на войските на Оста да влязат на територията на Гърция и да заемат „стратегически позиции“, или в противен случай да бъде обявена война.

Отговорът е кратък: όχι . В утрото на 28 октомври гръцкото население, независимо от политиците си, излиза на улиците, скандирайки „Охи“. От 1942 г. този ден се отбелязва като деня Охи.

В отговор на отказа на Метаксас италианските войски, разположени на територията на Албания, която вече е била окупирана по онова време от Италия, в 05:30 ч. сутринта атакуват гръцките погранични пунктове. Отговорът на Метаксас ознаменува встъпването на Гърция във Втората Световна война.

Починете си и с нови сили – следващата събота (04.11.20177 г.) сме пак заедно!

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top