Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > 1 април – “Шеговити” великденски занимания

1 април – “Шеговити” великденски занимания

В последния учебен ден преди ваканцията, в Никозия и в Дали, научихме повече за традициите, свързани с най-светлия празник за християнския свят – Великден.

   По стар обичай Възкресение Христово се чества в продължение на три дни, а приготовленията за неговото отбелязване започват още през Страстната седмица.

Тема на занятието бяха обредите, които българите изпълняват на най-важния ден от християнския календар – историята на шарените яйца, традиционните обредни хлябове и великденските козунаци.

   В Дали, денят имаше и “шеговит” нюанс. Нали е 1 април – отбелязахме го със закачка в облеклото, Габровски истории и пакости.

Обещахме си, че при първа възможност всеки един от нас ще посети Двореца на хумора и сатирата в Габрово и ще сподели снимки от залата с кривите огледала. Весела ваканция!

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.

Leave a Reply

Top