Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ ВЕЧЕ Е НА 5

БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“ ВЕЧЕ Е НА 5

Успешно българско училище в чужбина се прави с много любов, търпение и щипка инат. БУ “Никола Вапцаров” бе създадено през икономически нелеката 2013 година. Последва летящ старт и само за година-две се превърнахме в най-голямото българско училище на остров Кипър. Към момента нашите възпитаници наброяват близо 180, с над 10 учители по БЕЛ, История и География.

Още с появата си се отличихме от останалите български училища в Кипър. Затова и се нарекохме: “Различното училище”. Вместо да се втренчим в чуждите слабости, отчитаме собствените си постижения, гледаме напред и растем с всяка изминала година.

           Потърсете ни и онлайн!   

Всяка седмица електронната страница на училището се обогатява с нещо ново. Там през цялата учебна година може да се намери информация за предстоящите събития и кратко резюме със снимки от вече отминалите. Организирахме много събития с най-различна насоченост: танцувахме български хора, играхме театър, помагахме на наши връстници в нужда, пекомхе сладкиши, правихме мартеници за далечни приятели, учихме се на безопасен интернет, четохме заедно приказки, печелихме конкурси, пяхме песни за България, учихме се да спазваме родните традиции и да бъдем добри хора. Съмишленици имаме. Зад нашите идеи застава Родителският съвет, който често “повдига планина”, когато трябва в кратки срокове да се свършат много задачи по организацията и изпълнението на събитията, които сме планирали.

Тази есен ще започне третата учебна година във

           филиала на училището в Дали. 

Там уроците ни се провеждат в собствена сграда, където свободно организираме събитията от културния ни календар. И тази година във филиала в Дали посрещнахме важни гости и научихме много за българските традиции на големите християнски празници Димитровден, Никулден, Коледа, Великден, Гергьовден.

Децата, които посещават нашето училище, са част от две, а понякога и от повече култури. Това, в днешния глобален свят, винаги е предимство, но пред нас стои предизвикателството да ги научим да говорят и пишат правилно на български. И да обичат България като своя родина.

А вие заповядайте на последното за тази учебна година събитие – парти край басейн «Тропикана» в Каймакли в събота, 2 юни от 10 часа. Родителският го организира.

Желаем ви едно прекрасно лято, което да ви зареди с нови сили и нови емоции. И да не забравите да си подадете заявлението за записване за следващата учебна година. А ние ще ви очакваме отново наесен, за да продължим да учим български заедно.

 

Веселка Прокопиева 

Уч. Ръководител 

БУ “Никола Вапцаров” 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top