Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Купете си тълковен речник, за да научите значението на думите

Купете си тълковен речник, за да научите значението на думите

Скъпи деца, включете в списъка с необходими принадлежности за настъпващата учебна година, правописен, тълковен и синонимен речник на българския език. Всяка дума, която ще научите в българското училище, се учи със своя правопис, значение и синоними.

Хубаво е човек да има съзнателно отношение към езика – да употребява думите с точното им значение, да ги пише правилно и да се изразява красиво.

За това ще ви помогнат много речниците и книжките.

 

Езикът се променя непрекъснато, навлизат нови думи, затова и стремежът ви към словното богатство е хубаво да бъде ваша цел дори и когато пораснете.

Пример:

абстра̀ктен — прилагателно име

Значение

абстра̀ктна, абстра̀ктно, мн. абстра̀ктни, прил. Отвлечен, неконкретен. Абстрактно понятие. Абстрактно изкуство. Абстрактно мислене. Абстрактни разсъждения.

същ. абстра̀ктност, абстрактността̀, ж.

Синоними

отвлечен, нереален, неконкретен, въображаем, имагинерен, фиктивен, измислен, идеалистичен, идеален, неосъществим, утопичен, несъществуващ, неприложим, невъзможен, откъснат, предполагаем, невидим, неосезаем

обособен, разнороден

умозрителен, спекулативен, идеен

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top