Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Последни разпредби във връзка със SARS-CoV-2 (COVID – 19) – ОБНОВЕНА

Последни разпредби във връзка със SARS-CoV-2 (COVID – 19) – ОБНОВЕНА

Здравен протокол и инструктаж за провеждане на мерки за безопасността и здравето в училищата и детските заведения във връзка със SARSCoV-2 (COVID – 19)

Ще обновяваме тази статия, според всяка нова информация – официално публикувана на сайта на Министерство на образованието в Кипър. 

26/08/2020

Указ на министъра на здравеопазването за носенето на маски в училищата.

(https://paideia-ews.com/assets/images/files/5349%2026%208%202020%20PARARTIMA%203o%20MEROS%20I.pdf?fbclid=IwAR07IbY0TAS9S8d3dC1FbZvHkB3bISfXkibfzJVoAfmAr0-RdPgSrtKy3-g)

В нов указ Министърът на здравеопазването Константинос Йоану заяви относно носенето на маски в училищата следното: „Използването на маска от ученици, учители и целия персонал в държавните и частните средни училища, както и за учителите и персонала в държавните и частни начални училища е задължително и във всички случаи се спазват указанията, издадени от министерствата на здравеопазването и образованието, културата, спорта и младежта. Използването на маски от студенти, учители и всички служители в държавни и частни университети, както и в държавни и частни висши училища е задължително и според указанията, издадени от министерствата на здравеопазването и Образование, култура, спорт и младежта. Настоящият указ влиза в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник. След препоръка, издадена от Световната здравна организация на 22 август 2020 г., Епидемиологичното звено за мониторинг на Министерството на здравеопазването, след като разгледа новата директива за задължителното използване на защитни маски от общото население, реши да я приеме.

Следователно, след преразглеждането на съответната директива, използването на защитна маска става задължителна за населението като цяло, за лица на възраст 12 и повече години , в закрити помещения, където има засилено струпване на хора, както обяви Министерството на здравеопазването. Уточнява се, че за деца на възраст от 6 до 12 години се препоръчва носенето на маска на доброволни начала в закрити помещения с повишено струпване на хора.”

24/08/2020

Последвайте линка, за да се запознаете с последно публикуваните разпоредби за провеждане на мерки за безопасността и здравето в училищата и детските заведения във връзка със SARS-CoV-2 (COVID – 19) – http://www.moec.gov.cy/covid_19.html?fbclid=IwAR27Otai4w-hd5ZslyXFZEc-JcpHDrUfCZC-bhOSUOb2SwFjSqIfCYCXymM

Превод на извадка от информацията:

“Наш приоритет наред с предоставянето на образование, е здравето и спазването на предпазни мерки съобразно здравните протоколи. Министерството на образованието, културата, спорта и младежта в сътрудничество с Министерството на здравеопазването, ревизира здравните протоколи, като ги адаптира към настоящите условия и съответните препоръки на експертите. За целта е необходимо да се извърши съответното преподреждане на пространствата в училищните зали, така, че в съответствие със здравните протоколи да могат да присъстват всички деца. Според последната препоръка, децата във всички училища трябва да използват защитни маски и разбира се, трябва да е ясно, че вече могат да се използват и маски за многократна употреба – платнени такива, които след дезинфекция да могат да бъдат използвани повторно. Както преподавателите, така и децата ще ходят на училище с маски (всички лица над 6 години). Всички училища – предучилищни занимални, детски градини, начални, специални училища,
общите средни училища и техникумите ще работят с нормална присъствена форма за всички деца, при условие че са спазени протоколите. Вече са направени разпореждания за специалното оформление на пространствата в класната стая.”

За Ваше удобство сме превели и Здравен протокол за центровете за закрила и детска заетост – Инструктаж за провеждане на мерки за безопасността и здравето в центровете за закрила и детска заетост във връзка със SARSCoV-2 (COVID – 19)

Здравен протокол

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top