Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРИЯ > Отбелязваме освобождението на България

Отбелязваме освобождението на България

Ограниченията в национален мащаб не попречиха и тази година да отбележим достойно националния празник на България.

По този повод създадохме два мини проекта, посветени на Освобождението на България от Османско иго, както и на Българския Великден – извоюването на църковна независимост.

Проектите анализират и синтезират интересни мнения на съвременни български учени и журналисти по темите. Учениците с интерес се запознаха с уникални редки кадри от виртуалните изложбени галерии на Държавна агенция „Архиви“ представящи хрониката на основните моменти от Руско–турската война, отразена в рисунките към акредитираните към армията чуждестранни кореспонденти и художници, приказите по Опълчението с оригиналния подпис на ген. Столетов, снимката на семейството на Стилиана Параскевова и единственият документ, съхраняван в архива, подпечатан с печата на Българското опълчение.

Оживихме героичното минало, чрез дигитализираните образи на опълченските светини – знамената на дружините. Изключителен интересни са някои уникални снимки на документи пазени в архива на  Отдела по външна политика на Руската империя, руския военно-исторически държавен архив и др., като писмото на благодарите жители на Източна Румелия към Имп. Александър II, рисунките на флаговете за Княжеството и мн.др.

Пренесохме се и във времето на Българския Великден в Цариград и съпреживяхме емоциите на патриотично настроените ни съотечественици., оживели пред нас благодарение на дигитализираните архивни фотографии. Посетихме виртуално църквата „Св. Стефан“ и „влезнахме“ в сградата на Българската Екзархия.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top