Намирате се ТУК
НАЧАЛО > МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО > Среща с проф. д.и.н. Милко Палангурски

Среща с проф. д.и.н. Милко Палангурски

На 27-ми ноември (събота) проф. д.и.н. Милко Палангурски посети нашето училище. Срещата включваше представяне на госта пред учениците и разговор с екипа на училището за текущи проекти и за особеностите на преподаването на история в средата на българско училище в чужбина. Професор Палангурски беше придружен от своята съпруга – г-жа Антоанета Палангурска, която е преподавател по история и заместник-директор на СУ “Емилиян Станев” – Велико Търново.
Учителят по история в БУ „Никола Вапцаров“ г-н Иво Христов представи своя любим преподавател от Великотърновския университет на учениците, за които беше много интересно да се запознаят с учителя на техния учител.
„Какво е да си професор?“, „Защо избрахте да се занимавате с историята като наука?“, „Как запомняте всички дати?“ и още много въпроси, зададени с чисто детско любопитство, развеселиха видния историк, който с удоволствие отговаряше на всяко дете.
Г-жа Палангурска с голям ентусиазъм разказа на присъстващите за своето училище във Велико Търново, което предлага голямо разнообразие от профили с технология, рисуване, музика и танци. Ползотворен беше и разговорът с нейния колега Иво Христов за учебните програми по история.
Дългогодишното партньорство на Съюза на българите в Кипър и ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” винаги е оказвало благотворно влияние върху училищата към организацията с ценните срещи, семинари, лекции и проекти.

Проф. дин Милко Палангурски е роден в с. Врабево, Троянско, но свързва целия си съзнателен живот с Велико Търново. Завършва „История” във ВТУ и става асистент още през 1986 година. Бил е в ръководството на Историческия факултет, а в периода 2003-2007 г. е бил заместник-ректор по управление на качеството и акредитацията. Преподавател е в катедра „Нова и най-нова история на България” във ВТУ “Св.св. Кирил и Методий” и е автор на десетки статии, студии и учебници, както и на 8 монографии, свързани с избирателната система в България.
mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top