Намирате се ТУК
НАЧАЛО > МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО > Тържествено връчване на удостоверенията с почетни гости от Народното събрание

Тържествено връчване на удостоверенията с почетни гости от Народното събрание

Днес, 28-ми май учениците от БУ „Никола Вапцаров“ получиха удостоверенията си за завършен клас.

Почетни гости на събитието бяха Н. Пр. посланикът на Р България в Р Кипър г-н Тодоров и представителите от Постоянната делегация на Народното събрание към Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които са на официално посещение в Никозия – г-жа Десислава Атанасова и г-н Искрен Митев. Ръководството на Съюза на българите в Кипър и екипът на училището получиха искрени поздравления за прекрасната работа. Надяваме се, че ще успеем да осъществим поставените цели и идеи, които обсъдихме на ползотворната среща, която се състоя, преди началото на събитието.

Ученици от четвърти и седми клас рецитираха произведения от Иван Вазов, а преди да започне връчването на удостоверенията по класове, най-изявените получиха грамоти.

Благодарим на посланик Тодоров и посолството на Р България за подкрепата, на екипа на училището за професионализма и грижите, на всички ученици и родители за доверието и усърдието през изминалата учебна година!

Слово на Училищния ръководител Д-р Даниела Вуюка по повод успешното приключване на учебната 2021/2022 година:

Скъпи ученици, уважаеми колеги и родители,

Настъпи краят и на тази учебна година.

След малко класните стаи ще утихнат. Дойде времето на дългоочакваната лятна ваканция!

Напълно заслужено време за отдих за учениците и учителите, и не на последно място и за родителите, които също ще си отдъхнат от стреса, свързан със задълженията на ежедневната делчнина рутина.
Преди обаче да се разделим с пожелания за весело и незабравимо изкарване на лятото, бих искала да споделя удовлетворението си от постигнатото през изминалата учебна година. Това беше една много богата откъм събития година.
Бих искала да ви припомня, не без основателна гордост, някои от тях, организирани от екипа и учениците на училището ни.
През септември традиционно отбелязахме годишнината от обявяването на независимостта на България с изложба, посветена на Съединението.
През октомври Световният ден на музиката беше уважен от учениците и учителите в нашето училище. Голяма чест и изтънчено удоволствие за всички нас беше посещението на музикантите от Кипърския симфоничен оркестър – Варвара Мерзлова-Пенева – цигулка и Симеон Спасов – първи обой.
През ноември отдадохме почит на Деня на народните будители, чрез рецитал на учениците от осми клас. Представени бяха и есетата на ученици, които дадоха за пример съвременни будители, на които те се възхищават
Не пропуснахме и големия християнски празник Въведение Богородично – Деня на християнското семейство чрез проекта „Старият семеен албум“. Идеята на проекта беше да предизвикаме децата да открият с помощта на родители и роднини възможно най-старите семейни снимки, които се пазят в семейните албуми и да запознаят съучениците си с най-дълбоките си корени, като представят техните истории и интересни съдби. Отбелязахме и деня на Св. апостол Андрей – Андреевден, чрез интересен открит урок, запознаващ децата с традициите.
Наш скъп гост беше проф. д.и.н. Милко Палангурски, който ни посети във връзка с текущи проекти и за особеностите на преподаването на история в средата на българско училище в чужбина. А пък нашите талантливи певци – вокалната група „До, ре, ми“ и Габи Кунева пак ни зарадваха с първи награди на тазгодишното XIII-то издание на форума „Аз съм българче“
През декември отбелязахме чрез рецитал патронния си празник и 112 години от рождението на гениалния български поет Никола Йонков Вапцаров.
В последния учебен час за календарната 2021-ва година, учениците от 11-ти и 12-ти клас се включиха в инициативата “Изпрати рождествена картичка на непознат човек от село Горнослав”. Мисията на всеки ученик беше да стопли сърцето на един възрастен човек, който може би си мисли, че е позабравен от света.
През февруари отбелязахме деня на майчиния език, чрез любезното гостуване на поетесата г-жа Василка Хаджипапа, която превърна аудиторията в храм на поеията, чрез прочита на стихове от творчеството на Вазов, Ботев, Вапцаров, Яворов, Дебелянов, Георги Константинов и авторски творби.
През март отбелязахме 144 години от освобождението на България от турско иго и националния празник на Р България – 3. март с грандиозен концерт под патронажа на Негово Преосвещенство Митрополита на Тамасу и Оринис г-н Исаия.
Учениците от седми клас направиха интересни проекти по География и икономика по изучените теми от учебния материал. Всички вложиха творчество и старание, споделиха интересна информация и факти за населението, държавното управление и стопанството на България.
Бяхме горди домакини на Втора среща на партньорите по проект „Дигитална раница-Моята България”: Интерактивно помагало за обучение на деца в чужбина“.
За 8-ми март децата създадоха и надписаха с много обич картички за майките си, а следващата седмица пък с третокласниците от нашето училище, празнувахме Деня на бащата. Макар и да не беше официално такъв празник, стихотворението на Петя Дубарова „Баща ми“ ги вдъхнови и децата изразиха своята благодарност с картички и мили думи към своите бащи.
През април, в дните преди Великден, магията на българските традиционни кулинарни изкушения отново завладя училището ни. Благотворителната инициатива „Сладки Великденски дни“, след прекъсване от две поредни години, събра на богатата трапеза майсторството на родителите. Средствата, събрани от инициативата, ще бъдат инвестирани за нуждите на училището. А на организираното от училището ни Великденско тържество, групата за народни танци „Лудетини“ с художествен ръководител г-жа Преслава Еремиева пък представи специална програма по повод светлото Възкресение Христово.
Отбелязахме Световния ден на книгата и авторското право чрез обогатяване на фонда на библиотеката си с любезно дарение от регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ – Велико Търново, извършено лично чрез г-жа Магдалина Миланова – главен библиотекар там.
Отпразнувахме и Международния ден на детската книга – 2. Април чрез невероятно артистично тържество „Карнавал на приказните герои“, подготвено от ученици от 6-ти клас. Любими герои, загадки с цитати от приказки, награди, танци и много забава изпълни училището. А пък учениците от втори и трети клас създадоха собственоръчно малки книжки, изписани и изрисувани от тях.
През май учениците от втори и трети клас имаха специална среща в онлайн среда „Маратон за герои“, организирана от студенти на Педагогическия факултет на ВТУ. С учениците от втори клас представихме живота и делото на Св. Георги Победоносец, деня на храбростта и българската армия. Децата представиха Гергьовден в българското поетичното творчество. Отбелязахме 24. май в зала Кастелиотиса с традиционния за нашето училище празник „Вече съм грамотен“. По този начин и съчетахме и символичното изпращане на нашите абитуриенти, които „предадоха щафетата“ на завършилите първокласници. За нас беше голяма чест, че Негово Превъзходителство, посланикът на Р България в Р Кипър г-н Любомир Тодоров лично връчи дипломите на първокласниците. Тържественото събитие е отбелязано и на страницата на МВнР на Р България.
През цялата изминала учебна година не спираха да ни радват инициативите и постиженията на децата от Арт работилницата с художествен ръководител г-жа Дарина Шибилева, вокалната група „До, ре, ми“ с художествен ръководител г-жа Виктория Марчева, както и танцовата група лудетини с художествен ръководител г-жа Преслава Еремиева. Обичта и желанието, с което децата посещават тези извънкласни занятия са безспорно доказателство за високия професионализъм и чисто човешката топлота и сърдечност на колегите.
Моля за извинение ако съм пропуснала да спомена някое събитие. Пак ще спомена, че годината беше изключително богата откъм разнообразни инициативи и мероприятия, за което искам да отправя благодарности към всички вас, учениците, учителите и родителите!
На учениците, нашата гордост, ще пожелая да изкарат една фантастична, пълноценна ваканция и типично в мой стил ще допълня: и не забравяйте да прочетете книгите, от списъците със задължителната литература!
На родителите ще благодаря от мое и от името на всички колеги за доверието, което ни оказахте още една поредна година, поверявайки ни най – скъпото – децата си! Бихме искали да знаете, че без вашата безценна помощ, търпение, обич, доверие, сътрудничество не бихме постигнали такива резултати! Поклон доземи!
На колегите благодаря за високия професионализъм и всеотдайността, която проявиха по време на изминалата година и желая на тях и семействата им пълноценен отдих!

А сега настъпи моментът да удари последният за тази учебна година звънец!

Весела ваканция! Очакваме ви наесен!

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top