Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > ДА СВЕДЕМ ГЛАВИ ПРЕД ДЕЛОТО И ПАМЕТТА НА ВАПЦАРОВ

ДА СВЕДЕМ ГЛАВИ ПРЕД ДЕЛОТО И ПАМЕТТА НА ВАПЦАРОВ

ДА СВЕДЕМ ГЛАВИ ПРЕД ДЕЛОТО И ПАМЕТТА НА ПАТРОНА НА УЧИЛИЩЕТО НИ НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ!
На 3. декември отбелязахме патронния празник на училището и 113 години от рождението на поета. От сутринта и през целия ден ученици поднасяха цветя пред образа на Вапцаров.

Слово за Никола Вапцаров и облика на училището ни произнесе неговият училищен ръководител д-р Даниела Вуюка, а в двете смени на съботния ден, ученици от осми и девети клас представиха рецитал по стихове на поета. Прозвучаха думите на младия курсант, произнесени в известната реч при завършването му на Морското училище през 1932 г.
Малките Вапцаровци от подготвителната група, първи и втори клас споделиха в рисунки моментите от детството на поета, които са ги впечатлили най-силно от разказа на преподавателя им. Корабът „Бургас“ под „едрите звезди на Фамагуста“ и родната му къща в Банско бяха най-често срещани в импровизираната изложба. Учениците от гимназиален етап проведоха дискусия на тема: „Какво ще ни дадеш, историйо, от пожълтелите си страници?“.
Изминалите събота и неделя посветихме на Вапцаров – с думи, с разкази, с емоция. Днес още повече се гордеем с името на нашия патрон и с факта, че целият му живот е пример за човешка сила.
Поклон!

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top