Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Отбелязахме 10-годишния юбилей на нашето училище

Отбелязахме 10-годишния юбилей на нашето училище

Из словото на д-р Даниела Вуюка, училищен ръководител на БУ “Никола Вапцаров” в Никозия:
“Благодарим на всички, които уважиха с присъствието си този важен за нас ден, в който отбелязваме 10 – годишнината от основаването на нашето любимо училище.
В недалечната 2013 г. Съюзът на българите в Кипър – организация на родолюбиви съотечественици, живеещи в Кипър слага началото на тази наша малка България в сърцето на Острова на Афродита. Съюзът на българите в Кипър основава и регистрира училището по Постановление 90/29.05.2018 г. на Министерския съвет на Република България и с това затвърждава посочената в Устава на организацията основна цел – да защитава, съхранява и развива българското самосъзнание сред своите членове, да защитава, съхранява и развива българския език, култура и традиции сред българската общност в Кипър, както и да допринася за тяхното популяризиране в кипърското общество.
В учебния план на българското училище са заложени да се изучават Български език и литература, история и география на България. Като допълнителни занимания имаме сформирани – Арт работилница, вокална група „До, ре, ми“ и група по народни танци за деца, които са част от „Канатица“ – танцовата школа по народни танци на Съюза на българите в Кипър. Успешни се оказаха организираните от СБК групи – „Занималня за най-малките“ и групите за изучаване на чужди езици, за деца и възрастни.
Многобройни и разнообразни са инициативите, дейностите и събитията, които сме организирали, или в които сме взели участие. Много са наградите, които получават колективът и учениците ни за всеотдайната си работа. Невъзможно е да бъдат изброени, а и не е нужно, защото на официалната интернет страница на училището (www.bgschoolnicosia.com) , можете да направите разходка от самото начало до днес. И ние често го правим и връщаме мили спомени, особено, когато виждаме снимки и видеа с учениците ни, които отдавна са завършили и поели своя път или са в гимназиалните класове. Любими на малки и големи са нашите Сладки съботи и спортни празници – събития, сплотяващи, задушевни моменти. Затрогващо е старанието и обичта, с които всички деца подготвят участието с помощта на учителите си, за различни тържества и конкурси. Вълнение, емоция, желание за изява на български език, нетърпение да покажат на родителите си какво са научили. Толкова е мило и затрогващо да чуваш омайната родна реч насред сърцето на Източното Средиземноморие, под „едрите звезди на Фамагуста“.
Понякога си мисля дали Никола Вапцаров е предполагал, че ще бъде увековечено името му точно под тези едри звезди, за които поетичната му душа е копняла толкова много…Колко ли би се радвал и вълнувал ако можеше да види как всяка година на патронния празник, нашите ученици рецитират с вълнение стиховете му, как оживяват словата му под същите тея едри звезди… С гордост се наричаме вапцаровци и ще се стараем достойно да носим това име!
Изключително горди сме и с постигнатите резултати и ще продължаваме да дерзаем в името на благородната си кауза.
Надали би било пресилено да сравня мисията на българския учител зад граница с делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, поставили началото на християнското просвещение по българските земи, с делото на възрожденските български учители и свещеници, които са носели, съхранявали и предавали българщината на новите поколения,
Ние, учителите в БНУ „Никола Вапцаров“ сме длъжни да възпитаме, съхраним езика и преподадем историята на родината, както и да възпитаме в себе си и учениците онези изконни традиции, които са ни съхранили като нация. И наистина, огромни са усилията ни да съхраним националната идентичност и българския дух в условията на нарастващата глобализация и по-конкретно в чуждоезикова среда.
Огромна е благодарността ни към Управителния съвет на Съюза на българите в Кипър за постоянната подкрепа. Без нея нямаше да бъдем това, което сме!
Благодаря на всички колеги за приноса и труда им! Благодаря и на децата, които не спират да ни радват с любознателността и обичта си към българското! Благодаря на родителите, че са неотлъчно до нас и за доверието, което ни оказват!
Честит юбилей, любимо наше училище!
На многая и благая лета!”
mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top