Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ЗА НАС

Добре дошли в сайта на Българското неделно училище „Никола Вапцаров“, Никозия!

БНУ „Никола Вапцаров“, гр. Никозия е създадено през 2013 г. от Съюза на българите в Кипър, по инициатива на родолюбиви българи от Никозия. Съюзът на българите в Кипър понастоящем е бенефициент на училището по Постановление 90/29.05.2018 г. на Министерския съвет на Република България и цели съхраняване на българския език и култура зад граница. Училището в вписано в Списъка на одобрените от МОН в България училища в чужбина.

Програмата на училището е съобразена с изискванията на МОН и включва преподаване на български език, литература, география и история на България. При завръщане в родината, издадените свидетелства се признават и учениците не полагат приравнителни изпити за съответния завършен клас.

Предлагаме и подготовка на кандидат-студенти за изпитите по български език и литература и история за университетите в България. През май 2014 Съюзът на българите в Кипър и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ сключиха договор, според който университетът ще приема с преференции българи, които са завършили средното си образование в училищата на Съюза на българите в Кипър

Училището се помещава в културно-образователния център на СБК, който е обзаведен в пълно съответствие с изискванията на МОН РБългария, с помощта на училищното настоятелство в Никозия и дарения от кипърци, приятели на България. Сградата предоставя отлични условия за провеждане мултимедийно обучение и използване на иновативни техники на преподаване и учене. В процеса на преподаване, се използват авторски мултимедийни, уеб-базирани образователни продукти, анимирани и озвучени – съобразени с най-ефективните методи за възприемане на информацията.

Училището разполага с добра база за игри, а също и за организирането и честването на традиционните български празници и събития. Културният център притежава своя собствена библиотека с български книги и аудио-визуални материали. Фондът е попълнен, чрез дарения на родители, Посолството на Република България в Кипър и други родолюбиви българи, и продължава да се обогатява.

Преподавателите в училището имат професионална подготовка и образование, които отговарят на изискванията за заемане на учителска длъжност, съгласно Правилника за прилагане закона на Народната просвета в България. Те ефективно използват както утвърдени вече методи на обучение, така и умело разработват собствени такива, като модифицират, обогатяват и доразвиват утвърденото от МОН учебно съдържание, съобразно индивидуалните нужди и ниво на владеене на родния език от учениците.

Към културно-образователния център на СБК са създадени и функционират успешно редица извънкласни дейности, сред които:

 • народни танци
 • арт работилница
 • вокална група
 • английски език за деца и възрастни
 • гръцки език за деца и за възрастни
 • математика
 • български език за чужденци
 • руски език за всички нива и възрастови групи

Приоритети в организацията на училището:

 • Ефективна система на преподаване и техника на учене.
 • Добър микроклимат на взаимоотношения между учители и ученици.
 • Постоянна обратна връзка с родителите чрез уеб-базирана информационна система.

Създадохме Българско училище „Никола Вапцаров” Никозия с възрожденски ентусиазъм и с желанието да изградим учебна среда за децата, в която те да идват с желание, а родителите им да са спокойни, че се намират в добри ръце и да се радват на добри резултати.

 

За повече информация: КОНТАКТИ | Българско училище “Никола Вапцаров”, гр. Никозия, Кипър

Top