Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > Денят на народните будители в Никозия и Дали

Денят на народните будители в Никозия и Дали

Учениците от Българско училище „Никола Вапцаров“ в Никозия и в Дали отбелязаха Денят на народните будители с различни прояви.

Учениците от 6 клас в училището в Никозия представиха своя проект, посветен на делото на книжовниците, просветителите, на борците ни за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

Празникът на народните будители е ден, в който се обръщаме назад към най-здравите и дълбоки корени на българската духовност.

Шестокласниците издириха и записаха най-значимите, актуални и до днес, мисли и прозрения на велики българи като Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и др.


В Дали празникът бе отбелязан с лекция на Лъчезар Якимов на тема „Делото на будителите“. Той припомни за онези наши предци, които спомогнаха за съхраняването на българския дух. Учениците изгледаха и презентация за живота и делото на най-значимите народни будители от Българското възраждане.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top