Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Сурва, сурва Весела година!

Сурва, сурва Весела година!

Сурвачката е един от националните символи на България. Всяка година в първия ден на Новата година, ние българите започваме годината с традиционния обичай сурвакане за здраве, за плодородие и за късмет.

При направата на сурвачки тази година в българското училище „Никола Вапцаров се опитахме се да спазим традиционните материали – дряново клонче, пуканки, прежда, сушени плодове, гевреци. Но дрян в Кипър не намерихме J и затова ги заменихме с намиращите се в изобилие маслинови клонки. Оказа се, че без дори да знаем това поверие, сме го спазили –както дрянът служи за прогонване на  всички зли сили и беди от дома, така и маслината има подобно значение на дърво,  символ на плодородието и живота.

Сурвачките бяха богато украсени с прежда, мъниста, сушени плодове, но децата се оказаха  малко по-пестеливи на пуканките – представете си кой ще почиства след всяко пожелание J

И ако сте забравили думичките при сурвакане, ние ще ви ги припомним отново:

Сурва, сурва година
весела, весела година!
Голям клас на нива,
червена ябълка в градина,
жълт мамул на леса,
голям грозд на лоза,
пълна къща със деца.
живо, здраво догодина,
догодина, до амина!

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top