Намирате се ТУК
НАЧАЛО > КИПЪР > “Светлината на буквите” озари гимназията в Агиа Варвара

“Светлината на буквите” озари гимназията в Агиа Варвара

На 28 януари в гимназията в Агиа Варвара в Кипър се проведе тържество под надслов „Тримата йерарси и Св. Кирил и Св. Методий – светли звезди в създаването на мир и приятелство между народите“. На събитието присъстваха Негово превъзходителство посланикът на Република България в Кипър г-н Христо  Георгиев, съпругата му, министърът на образованието на Кипър – г-н  Костас Кадис, Митрополитът на Тамасу Исая.

Сред официалните гости на тържеството бяха и представители на Съюзът на българите в Кипър, както и на Българско училище “Никола Вапцаров”, Никозия.

В програмата, подготвена от учениците на гимназията, основен акцент падна върху делото на Кирил и Методий  и значението им за разпространението на християнската култура сред славяните от Източна Европа и създадената от тях писменост. Бе подчертано значението на България в опазването и разпространението на славянската писменост и книжнина и превръщането на славянския език в трети класически език в Европа.

След края на програмата гостите бяха поканени да разгледат изложбата „Светлината на буквите“, предоставена от българското посолство в Кипър.  Тя е дело на Фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и е реализирана съвместно с ДКИ.

Гостите имаха възможност да се запознаят с най-известните кирилски и глаголически паметници от Българското средновековие. Създаването на славянската азбука в средата на IX век и ключовото и значение за историята на европейската култура. Широкото разпространение на християнството из територии, населявани от множество различни етнически групи по време на Великото преселение на народите, благоприятствало за съхраняване идентичността на славяните чрез създаването на азбука на собствения им език. Оцеляването и съхраняването на славянската азбука  свързано с България, която играе ролята на „люлка” на духовната култура на славянските народи. Публикуваната в България християнска литература бивала заимствана и адаптирана от сърби и руснаци.

Г-жа Нели Киряку запозна присъстващите с изкуството на старобългарската книга.

Събитието в Агиа Варвара бе част от програмата за културно сътрудничество, подписана от образователните министерства на България и Кипър. Днес отново министър Кадис изказа готовността на кипърската страна да съдейства за провеждането на съвместни културни инициативи между кипърските и българските училища на острова.

Както подчерта в словото си и г-жа Фотини Панделиди, директор на гимназията в Агиа Варвара, връзките в полето на културата са най-добрият начин за сплотяването на народите и са гаранция на създаването на един по-добър и сигурен свят.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top