Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > „Мартенички бели и червени ,вижте двете ми ръчички как са украсени“

„Мартенички бели и червени ,вижте двете ми ръчички как са украсени“

Наближава първи март. На този ден, където и да се намираме по света, ние – българите, се закичваме с мартеници. Мартеницата е първият знак на дългоочакваната пролет. Тя е стигнала до нас от далечното ни минало. В старите времена е смятана за магически амулет, предпазващ от злото. Червеният и белият цвят символизират живота, здравето и дълголетието.

По традиция, в навечерието на празника, децата от Арт работилницата в Българско училище „Никола Вапцаров се забавляваха и твориха червено-бели чудеса, с усмивки на лица. Ще се закичим с тях на първи март и ще спечелим благоразположението на Баба Марта.

На 28.02.2016 година от 12:00 часа и в училището ни в  Дали ще изработим заедно традиционните български мартеници!  Добре дошли са всички родители! Носете си бели и червени конци, ножички, картончета, мъниста и други материали, необходими за украсата на мартениците.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top