Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > Работилница за боядисване на великденски яйца в Дали!

Работилница за боядисване на великденски яйца в Дали!

В последния учебен ден преди началото на великденската ваканция децата от Българско училище „Никола Вапцаров“ в Дали участваха в импровизираната арт работилница под открито небе.

Най-ентусиазирани бяха най малките ни ученици, които изрисуваха яйцата със старание и и любов.

По традиция боядисването на яйцата е ставало в четвъртък сутрин преди Великден.  Основен цвят в боите е червеният. В най-старо време яйцата са боядисвани със сварени билки в естествени ярки цветове. Разбира се, съвременната жена прави това с удобни за нея сладкарски бои. Но с едно поне може да се съобрази – първото яйце да топне в червената боя. С него се натъркват лицата на децата вкъщи за здраве и дълголетие. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата – да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Това яйце се пази някъде  да не се счупи, за да е на късмет. Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. Как ще боядиса останалите яйца е въпрос на индивидуален вкус на всяка домакиня.

В полунощ на събота срещу неделя хората отиват на черква и под звъна на камбаните се поздравяват с думите: “Христос возкресе!”, и в отговор се казва: ”Во истина воскресе!” С което си пожелават здраве и щастие. В неделя всички се чукат с боядисаните яйца. Боренето с великденските яйца е една от най-забавните традиции на Великден, която винаги се очаква с нетърпение, особено от малките деца. Обичаят символизира борбата за победа и здраве през цялата година, а за “боракът” са отредени много щастие, благополучие и крепко здраве.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top