Намирате се ТУК
НАЧАЛО > СЪОБЩЕНИЯ > „До-ре-ми“ с първо място от национален фолклорен конкурс

„До-ре-ми“ с първо място от национален фолклорен конкурс

С призовото първо място се отличи Вокална група „До-ре-ми“ към Българско училище „Никола Вапцаров“, Никозия на осмото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Отличието е присъдено в раздел „Народно пеене“, категория „Камерни вокални формации“, където „До-ре-ми“ се представиха с песните „Мома се в гора изгуби“ и „Рипни Калинке“. Вокалната група съществува още от създаването на БУ „Никола Вапцаров“ и вече има многобройни изяви на редица културни форуми в Кипър. Всички участници в конкурса бяха оценени от компетентно професионално жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти и хореографи.

„Горди сме с успеха си“, сподели ръководителят на група „До-ре-ми“ Таня Виткина, професионалист с опит в музикалното образование на ученици от начален, среден и горен курс. „В работата с нашите възпитаници, се стремим да провокираме интереса им към българския фолклор и да ги докоснем до фолклорното богатството на България“, допълва ръководителката на малките таланти, която бе отличена със специална грамота от Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Фолклорният конкурс „Напеви от Северозапада” е форум за изява на деца от 4 до 19 години, както и за студенти в музикални специалности на възраст от 19 до 30 години. Разделите, в които традиционно се състезават всички участници, са: “Народно пеене”, “Хореография”; “Инструменталисти” и “Фолклорни ансамбли за обработен фолклор”. Специално изискване към участниците във всички раздели е едно от изпълненията им задължително да е песен, танц или инструментална пиеса от Северозападна България и Северняшка фолклорна област.

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top