Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > МАЛКИТЕ ВАПЦАРОВЦИ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАХА ГОДИШНИНАТА НА СВОЯ ПАТРОН

МАЛКИТЕ ВАПЦАРОВЦИ ТЪРЖЕСТВЕНО ОТБЕЛЯЗАХА ГОДИШНИНАТА НА СВОЯ ПАТРОН

Учениците от БУ “Никола Вапцаров“, Никозия и Дали тържествено отбелязаха годишнината от рождението на своя патрон.

Преди 108 години на 7 декември е роден поетът Никола Вапцаров, който остави ярка следа в българската история и литература. За първи път тази година гостите на честването имаха възможност да видят знамето на училището, чийто дизайн е дело на Весела Попова от РС, и да чуят химна „България едничка“, по музика на Таня Виткина и текст на Веселка Прокопиева. Възобновена бе и традицията за поставяне на цветя пред барелефа на поета, изложен във фоайето на училището.

   Актьорите от театралната група припомниха бележитите събития от живота на патрона си, рецитираха стиховете му и представиха кратка драматизация, където в ролята на поета и неговата майка се превъплътиха учениците Иван Христов (6 кл.) и Мария Христова (9 кл.).

Учениците в клон Дали рецитираха стихове от безсмъртната поезия на патрона ни.

Беше прожектиран краткия филм за Вапцаров, който беше специално направен по повод събитието “Вечер на Вапцаров”, организирано миналата година от Посолството на Република България и община Фамагуста.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top