Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > Време за равносметка

Време за равносметка

„Добрите родители

дават на децата си корени и криле.

Корени, за да знаят къде е домът им

и криле, за да летят надалеч

и да правят онова, на което са научени.”

   Освен време за подаръци, богати трапези и срещи с любими хора Коледа и Нова година са време и за равносметка. За БУ „Никола Вапцаров“ 2017-та беше изпълнена със събития, преодоляване на трудности и постигане на успехи. Към нас се присъединиха много деца, които въпреки, че са далеч от България, не забравят родния си език. Да си български учител в чужбина е отговорна и трудна задача. Да си родител – също. Благодарим на родителите за подкрепата и добрия пример. Празничният ни календар и тази година беше изпъстрен със събития. Посрещнахме важни гости, намерихме нови приятели и заедно, рамо до рамо с родителите, пазихме езика и културата, които ние, българите в Кипър, носим от родината и предаваме на децата си.

    Равносметката е полезно упражнение – помага да разберем от къде сме дошли и накъде сме се запътили. Година след година нашето училище обогатява своя профил и потвърждава мотото си: “Различното училище!“. Да, различни сме – вместо да гледаме околните, ние гледаме напред.

От тази учебна година филиалът в Дали се сдоби със собствена сграда, в която оживяха много български традиции. По пътя си срещнахме много съмишленици, но най-голямата ни гордост си остават децата. Нашите българчета на острова на Афродита заемат своето достойно място сред своите връстници. И в последните дни на 2017-та ще ви разкажем за нашите деца, които се изявяват успешно в спорта и изкуството.

Една от най-ярките ни музикални звездички е 8-годишната Габи Кунева (4 клас), която зрителите на телевизионното шоу „Гърция търси талант“ добре познават. Габи се занимава с пеене от няколко годнии и като всички звезди си има свой музикален педагог. Разбира се, част е от Вокална група „До-ре-ми“ и е голяма наша гордост. Четвъртокласникът Никола Танков вече 3 години тренира футбол. Постът му е център-нападател, участва в турнири и рядко минава мач без да отбележи гол. Неговата съученичка Малена Родотеу тренира художествена гимнастика в круб Pentadaktylos-Kyrenia. 8-годишната Малена се захваща с най-красивия женски спорт едва преди около година. Въпреки краткия срок, нейната българска треньорка съзира таланта и я премества в групата на напредналите, където я очакват почти ежедневни тренировки и усилена подготовка за състезания. Преди да се захване с гимнастиката Малена тренира джудо в продължение на 5 години. Отскоро към тренировките по гимнастика се присъединява и сестричката й Катерина Родотеу (предучилищна група), която е едва на 5 годинки. Четвъртокласникът Павлин Виткин продължава със заниманията по карате. Упоритите тренировки се отплащат и тази година на открития карате шампионат Никозия 2017 Павлин се класира на второ място в категория до 40 кг. Петокласникът Алекс Петров е нападател на футболен клуб Партенонас. Захваща се с топката едва тази година, а вече има 6 отбелазани гола от 6 мача. В същия клуб играе и съученикът му Михаил Апостолов, който обаче има отговорния пост на защитник. Близнаците Дани и Теди Тодорови от 6-ти клас са част от същия тим. Дани е защитник, а Теди – вратар. Тренировките и на четиримата са по няколко пъти седмично. Седмокласникът Йоан Дамянов е капитан на футболния отбор на Академия Галакси във възрастова категория 12 и 13-годишни. През последните две години Йоан е донесъл вкъщи златни и сребърни медали от първенства и турнири, а за 2017-та година – златен медал на детския футболен турнир в Какопетрия. Неговият съученик Харалампос Чапинис също жъне успехи на терена. 12-годишният футболист е част от тима на ФК „Омония“.

Съвсем отскоро шестокласникът Ставрос Камарудис тренира водна топка, но вече взема участие в състезанията на междуградските клубове. Успехите на тенискорта наредиха Християн Божилов (7 клас) на 13-то място в ранглистата на Кипър. През 2017-та той взе участие в два международни турнира – в Никозия и Лимасол. Пожелаваме му много поводи за гордост и през новата година. Изминалата 2017-та година бе успешна и за седмокласника Божидар Дечев. Той получи поощрителна награда на литературния конкурс на ДАБЧ „Стефан Гечев“ 2017 за есето си на тема „Заветите на Апостола“. Дванадесетокласничката Николета Петрова от филиала ни в Дали и рисунката й на крепостта Царевец край В. Търново бяха отличени на Международния конкурс на ДАБЧ по изобразително изкуство за деца и юноши от българските общности в чужбина „България в моите мечти“. Във фолклорния танцов състав „Канатица“ с художествен ръководител Радослав Георгиев се изявяват няколко наши ученички: София Серафимова (7 клас), Джулия Стефанова (8 клас), Ванеса Янакиева (9 клас) и Нелия Балчева (12 клас), а Велико Пенев (8 клас) свири на цигулка от 7 години. През 2017-та Велико участва в Международния фестивал Island Music Лято 2017. По-малкият му брат Константин Пенев (5 клас) свири на пиано от 5 години. И двамата пеят в хор ‘Elisso’ в Russian International Music School (RIMS). Като хористи вече няколко поредни години братята Пеневи вземат участие във фестивала Galaxy of talents в Лимасол.

Истинска волейболна звезда е осмокласникът Иво Борисов. От около година Иво е част от волейболния тим на Εθνικος Λατσιων, който през 2017-та се класира на второ място за цял Кипър, а десетокласничката Петя Славкова е нашата най-голяма спортна гордост. Въпреки че се захваща със стрелба едва преди 2 години, Петя приключва състезателната 2017-та година с резултат втора при девойките за цял Кипър в категория Спортна стрелба с въздушен пистолет.

  Освен в спорта, нашите вапцаровци показаха, че могат с лекота да печелят и международни конкурси.

На Международния литературен конкурс, “България моята крепост”, организиран от БНУ “Св.Св. Кирил и Методий”, Атина, Гърция съвместно с ПУ “Паисий Хилендарски”, есето на нашата деветокласничка Мария Христова се класира на първо място. Първенец е и четвъртокласникът Олег Стефанов, чиято рисунка взе призовото място на конкурса за изобразително изкуство “Славни герои и събития от българската история”. От 4-ти клас е и Десислава Станкова, която се класира трета на конкурса по художествено слово “Обичам те, родино моя! Обичам те, език свещен!”

Специална награда на журито бе присъдена на постера на нашите вапцаровци, участвали в приключилия в края на октомври тази година Първи национален ученически конкурс „Времена и будители”, организиран от Националния музей на образованието, под патронажа на МОН. Постерът, над който се потрудиха Джулия Стефанова (8 клас), Петя Славкова (10 клас) и София Серафимова (7 клас), бе изложен в Арт коридора на Националния музей на образованието в столицата на хумора – Габрово. Конкурсът, в който се включиха над 200 индивидуални и групови участници, се проведе в два модула – за постер и за мултимедийна презентация, а проектът на нашите ученички може да бъде видян и в БУ “Никола Вапцаров”, Никозия. В началото на годината единадесетокласничката Виктория Кунева се отличи на ученическия конкурс за късометражен филм по физика със заглавие „Физиката представя“ към Катедрата по физика в държавния университет на Кипър. Вики се класира на второ място, а наградата й бе връчена на 5-ти февруари тази година. Много наши възпитаници участват успешно в държавните олимпиади по най-различни предмети. Седмокласничката Жанет Саммути от филиала ни в Дали се представи успешно на олимпиадата по математика. А сега е време да направите и вие вашата равносметка. Не я пропускайте, за да подредите приоритетите си и да усетите потенцила си.

Мили вапцаровци, през новата 2018-та година мечтайте за големи неща. А ние ще ви очакваме отново на 13/14-ти януари, заредени с нови сили за нови подвизи.

Успешна нова година!

 

Веселка Покопиева

Училищен ръководител

БУ “Никола Вапцаров”

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top