Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ (СНИМКИ)

ОТБЕЛЯЗВАМЕ ДЕНЯ ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ (СНИМКИ)

Световният Ден за безопасен интернет се отбелязва тази година на 5 февруари под мотото „Заедно за по-добър интернет“. По традиция, училище “Никола Вапцаров” Никозия и Дали се включи с поредица от занимания с по-големите ни ученици.

През изминалата седмица проведохме серия от занимания на тема „МЛАДИТЕ ХОРА МЕЖДУ ВИРТУАЛНОТО И РЕАЛНОТО“.

Интернет е такава сфера от живота, за която обикновено считаме, че децата са по-добре запознати от нас. Всъщност обаче децата и младежите имат нужда да натрупат не само технически умения, но и социален опит, за да се възползват от всички възможности на мрежата, без да попаднат в беда.

Тази година избрахме един колкото стандартен, толкова и недостатъчно оценен подход за работа с младите хора – разрешаването на казус.

Основните предимства от интерактивния метод на работа, са възможността учениците да анализират близка до техния свят ситуация, да се опитат да помогнат на участващите в ситуацията, в контекста на ценности като състраданието, истинското приятелство, почтеността, честността, истинността, здравословния начин на живот.

Говорихме за интернет като част от нашия живот, за неговите предимства и недостатъци. Учениците споделиха мнение за реални ситуации от ежедневието си. Поставиха се на мястото на героя в зададения казус и посочиха варианти за справяне с проблема, като се аргументираха защо биха постъпили така.

За целта си бяхме избрали “писател”, който записваше мненията, „пазител на времето” – имаха 15 минути за работа в групата и 2 минути – за представяне на общото решение и „говорител”, който представи анализа и решенията на групата.

Накрая ще обобщихме мненията на всички групи и приехме общо решение, което да ни доближи до най-добрия вариант за справяне с подобен проблем.

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top