Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРИЯ > Тържество „141 години свободна България“ по повод националния празник на България

Тържество „141 години свободна България“ по повод националния празник на България

В училище „Никола Вапцаров“ в Никозия отбелязахме националния празник на България – 3 март с тържество, подготвено от учениците от 3-ти и 4-ти клас с преподаватели Мария Славова и Гергана Тодорова.
В клона на училището ни в Дали бе проведен открит урок на тема „141 години свободна България“ от преподавателите Ира Папагеоргиу и Даниел Йорданов. Урокът проследи възстановяването на българската държавност след петстотингодишно османско иго, в резултат от Априлското въстание, дало повод на Русия за започване на Руско-турската война (1877 – 1878) и подписването на Сан Стефанския мирен договор.
В Дали имахме и рожденичка, така, че празникът стана двоен – 141 години от рождението на една нова държава на картата на Европа и 7 години от раждането на Елени.
Опазването на историческата памет сред българчетата в чужбина е един от приоритетите ни в училище, което заедно с обучението по български език е необходимо за поддържане на живо национално самосъзнание.

https://web.facebook.com/pg/bgschoolnicosia/photos/?tab=album&album_id=2646884665327624&

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top