Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА В НИКОЗИЯ И ДАЛИ

СВЕТОВЕН ДЕН НА ВОДАТА В НИКОЗИЯ И ДАЛИ

На 22 март целият свят отбелязва Световния ден на водата.
Това е инициатива, която има за цел да се привлече общественото внимание към значението на този ресурс и проблемите с опазването му. Като международен празник е предложена през 1992 г. по време на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро. Общото събрание на Обединените нации определи 22-ри март, 1993 като първия Световен ден на водата.

Тази година, в нашето училище, подготовката за този ден започна още в началото на месеца. Учениците от 7-ми клас, под ръководството на техния преподавател – Радослав Георгиев, започнаха създаването на презенатция с помоща на мобилното приложение за редакция на видео FilmoraGo.
На 23 март (събота) учениците от БНУ “Н. Вапцаров” – Дали отбелязаха Деня на водата с образователна презентация на тема “Водата – извор на живота”. Даниел Йорданов, преподавател по история и география, запозна децата с много любопитни факти за водата, които ги впечатлиха.

Някои от тях са: Близо 97% от водата по света е солена, т.е. негодна за пиене. Други два процента са уловени в ледници или ледени шапки. Така за задоволяване на човешките потребности остава само 1 % вода. За производството на 1 килограм памук – достатъчен за тениска и чифт джинси, са необходими 10 000 литра вода. Навсякъде, където има вода на Земята, дори тя да е кипяща, има и живот.

Поговориха и за това как темата за водата влиза в народните пословици и поговорки и сравниха български и гръцки поговорки. След това учениците от 1 и 2 клас направиха рисунки по темата.

      На 30 март (събота) учениците от 7-ми клас от Никозия представиха мултимедийния проект, върху който работиха заедно, пред всички ученици. Основното послание на проекта беше да отдадем нужното значение на водата, като жизненоважен за човечеството ресурс и как да се подготвим за управлението на този ресурс в бъдеще. След приключване на презентацията, учениците бяха подготвили дълъг списък с въпроси към своята публика, за да разберат доколко представената информация е била разбрана. Активността на децата беше висока, а най-правилните отговори заслужено получиха награди – детски енциклопедии, свързани с темата и нашата планета Земя.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top