Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПРАЗНИЦИ > С ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ И ФОТОГРАФИИ ПОСТАВЯМЕ НАЧАЛОТО НА СЕДМИЦАТА НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ В КИПЪР

С ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ И ФОТОГРАФИИ ПОСТАВЯМЕ НАЧАЛОТО НА СЕДМИЦАТА НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ В КИПЪР

С експозиция на рисунки и фотографии Българско училище „Никола Вапцаров“, Никозия и Дали поставя началото на Седмицата на Никола Вапцаров в Кипър.

Поводът е 110-годишнината от рождението на именития поет, възпял „едрите звезди над Фамагуста“, а експонатите пристигнаха в столицата от няколко кипърски града и от България. На нашата покана се отзоваха: Българско училище в Пафос, БНУ „Азбукарче“ – Полис, БНУ „Петър Берон“ – Ларнака, БНУ „Климент Охридски“ – Лимасол, БНУ „Паисий Хилендарски“ – Лимасол, БНУ „Народни будители“ – Паралимни, БНУ “Родна стряха” – Ларнака, както и деца от Центъра за подкрепа на личностното развитие – гр. Бургас.
Идеята на организаторите е свързана с умението да се изобрази Вапцаровата непоколебимата вяра в силата и свободата на човешкия дух, както и с оригиналното пресъздаване на водещите теми в поезията на поета, който посмъртно получава Световна награда за мир.

Целта ни е днес, 110 години след неговото раждане, да представим патрона си през погледа на българските деца в Кипър, а конкурсът е една реална възможност за насърчаване на младите хора да покажат своя талант, умения и фантазия.

Изложбата ще остане експонирана във фоайето на училището в рамките на Седмицата на Никола Вапцаров в Кипър, която ще продължи до неделя, 8-ми декември. Вапцаровите дни ще бъдат отбелязани с редица мероприятия, които възпитаниците на училището вече подготвят. Сред тях са прожекция на документален филм за живота на поета, празничен концерт с литературно-музикална програма и спортен празник с щафетни игри за най-малките вапцаровци.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top