Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Никозия отбеляза 110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров (СНИМКИ)

Никозия отбеляза 110-годишнината от рождението на Никола Вапцаров (СНИМКИ)

С вечни Вапцарови произведения известната българска поетеса и преводачка в Кипър Василка Хаджипапа и съпругът й, известен кипърски писател и преводач, Христос Хаджипапас зарадваха отбрана публика, събрала се на чаша вино в Българско училище “Никола Вапцаров” в Никозия, за да почете 110-тата годишнина от рождението на именития поет. Стихотворенията, чиито редове всеки българин си спомня, “Вяра”, “Писмо”, “История” и “Прощално” прозвучаха на български и гръцки език и донесоха неповторими емоции на присъстващите в залата. Гост на събитието бе и Посланикът на България в Кипър г-н Любомир Тодоров, който с интерес разгледа изложбата от детски рисунки и фотографии, интерпретирали вечните теми в поезията на Вапцаров така, както децата са ги видели. Проявата завърши с прожекция на филма на режисьора Костадин Бонев “Пет разказа за един разстрел”, отличен със “Златен ритон” за документално кино.

Поетичната вечер се проведе в рамките на Седмицата на Никола Вапцаров, която се организира за първи път в Кипър и е посветена на кръглата годишнина от рождението на поета, свързал завинаги името си с известния кипърски град Фамагуста.

Напомняме Ви, че празничният ни концерт, подготвен от вапцаровците, е с начален час 12 часа навръх рождения ден на поета в събота 7-ми декември. Ще видите кратка литературно-музикална програма, подготвена от седмокласниците и награждаване на призьорите от първото издание на конкурсите, посветени на патронния празник 2019. 

Очакваме Ви!  

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top