Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > Коледен дух в БУ “Никола Вапцаров” в клона ни в Дали

Коледен дух в БУ “Никола Вапцаров” в клона ни в Дали

Днес, от рано сутринта учениците ни в Дали се захванаха с изработването на Коледни сувенири и сурвачки за благотворителния базар, който ще подредим следващата събота в Никозия. Учителката по български език и литература Даниела Вуюка разказваше увлекателно за всички български народни традиции свързани с Коледа – защо сурвачките се изработват от дрян, кои са коледарите и какво се слага на трапезата на Бъдни вечер.

Отворените врати на работилницата ни привлякоха няколко Кипърски баби, които полюбопитстваха какво майсторят тези дечица и активно взеха участие в лекцията за Коледните традиции, като намериха голяма прилика в народните обичаи в Кипър и България. Прочетоха описанието на Коледуването и рецептата за баница, която бяхме закачили преведена на гръцки език, за всички, които минават по празниците край училището ни и отправиха критика, че не сме се подготвили заедно да я направим. Обещахме, че за Великден ще си организираме кулинарен празник и ще приготвим заедно и подредим една обща българо-кипърска трапеза.

Денят завърши с учене и творене на зимни илюстрации. Следващата събота всички сме в Никозия на голямото Коледно парти в училище, в очакване на специалния гост от Лапландия. Със сигурност учениците ни заслужават най-прекрасните подаръци, а защо – вижте сами тетрадките им!

Харесайте страницата ни във Фейсбук и разгледайте албума със снимки!

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top