Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ В ДАЛИ > “На Шипка всичко е спокойно!” – отбелязваме националния празник на България (СНИМКИ)

“На Шипка всичко е спокойно!” – отбелязваме националния празник на България (СНИМКИ)

В училище „Никола Вапцаров“ в Никозия и Дали отбелязахме националния празник на България – 3 март с откриване на изложбата “На Шипка всичко е спокойно!” с творби на ученици ни.

Училищният ръководител г-жа Нели Киряку поздрави ученици, учители и гости с 142-годишнината от Освобождението на България и направи кратък исторически преглед на събитията довели до избухването на Априлското въстание, Руско-турската война, подписването на Сан Стефанския мирен договор. В края на словото си призова децата да се постараят да научат Вазовата ода „Опълченците на Шипка“ или поне четиристишието, с което завършва:

„И днес йощ Балканът, щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек
от урва на урва и от век на век!“

В програмата беше включена и презентация за живота и творчеството на Василий Верешчагин представена от Весела Попова – учител по рисуване в нашето училище. Верешчагин, който за нас българите е известен като художника реалист, рисувал „от натура” освободителната Руско-Турска война, има забележителен живот и съдба. Класифицират го като баталист – художник, който рисува военни сюжети, макар неговото творчество значително да се различава от тогавашните академични традиции за баталната живопис. Автор е на повече от 800 картини, които се съхраняват в най-големите световни музеи.

В края на събитието бяха наградени учениците, чиито рисунки се класираха на първо, второ и трето място. Имаше присъдени и три поощрителни награди.

Първо място:
Иво Миков (6 кл.) и Вероника Спасова (3 кл.)
Второ място:
Леа (3 кл.)
Трето място:
Чевдар Тодоров (4 кл.)
Поощрителни награди:
Силвия Апостолова (6 кл.), Ива Иванова (3 кл.) и Александрос Димитриадис (3 кл.)

Заслужена похвала получиха всички ученици, които се включиха в конкурса и с много старание и любов представиха емоциите, с които свързват националния празник на България. Опазването на историческата памет сред българчетата в чужбина е един от приоритетите ни в училище, което заедно с обучението по български език е необходимо за поддържане на живо национално самосъзнание.

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top