Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРИЯ > Конкурси по повод на 143 години от Освобождението на България

Конкурси по повод на 143 години от Освобождението на България

Съюзът на българите в Кипър и БУ „Никола Вапцаров“, Никозия обявяват два конкурса по повод  143 години от Освобождението на България от Османско робство. Творческото предизвикателство е към ученици от I до XII клас от всички български училища в България и в чужбина. Конкурсите ще се проведат онлайн поради сложната обстановка по света.

ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

„ПЪТЯТ НА БЪЛГАРИТЕ КЪМ ОСВОБОЖДЕНИЕТО“

Целта е да провокираме историческата памет на децата и да ги насърчим към обогатяване на знанията по българска история. Пътят на българите към Освобождението е дълъг и труден: минава през борбите за създаване на независима българска църква, през Априлското въстание, решенията на Цариградската конференция, участието в Руско-Турската война, Съединението и Сръбско-българска война, Обявяването на българската независимост.

Желаещите могат да участват с произведения написани на български език: есе или стихотворение.

 

КОНКУРС ПО РИСУВАНЕ

„ТОЗ, КОЙТО ПАДНЕ В БОЙ ЗА СВОБОДА…“

Творбите трябва да представят портрети на герои, паметници на признателност, битки и сражения, свързани с националноосвободителните борби на българския народ. Идеята на рисунката, трябва да носи в себе си послание за свобода.

Форматът на рисунките трябва да бъде А4 или А3, а техниката е по избор: акварел, темперни бои, пастели, графика, флумастер, молив. Изпращат се сканирани или снимани с високо качество във формат jpeg на електронната поща: info@bguc.org като прикачени файлове или чрез платформата за обмен на големи файлове – www.wetransfer.com

Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови групи:

първа група – от 6 до 10 г.;

втора група – от 11 до 14 г.;

трета група – от 15 до 18 г.

Всички мейли с литературни творби и рисунки трябва да съдържат следната информация за автора:

– лично и фамилно име,

– навършени години,

– учебен клас,

– име и контактни данни на училището,

– контактна информация – е-мейл и телефон на участника или родителя.

Желателно е творбите да бъдат изпращани по електронната поща: info@bguc.org като прикачени файлове, като в темата на ел. съобщение (subject) бъде указан вида на конкурса (литературен или рисуване).

КРАЕН СРОК ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ – 25 февруари 2021 г. 

Всички творби ще бъдат оценени от специализирани комисии за всеки от двата конкурса. Във всяка възрастова група участниците ще бъдат класирани на I, II и III място и удостоени с грамоти и награди. 

ОБЯВЯВАНЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ КОНКУРСА – 3 март 2021 г. в сайта на Съюза на българите в Кипър (www.bguc.org ), в сайта на БУ „Никола Вапцаров“, Никозия (www.bgschoolnicosia.com ) и в официалните страници във Фейсбук – https://web.facebook.com/bgschoolnicosia и https://web.facebook.com/Association.Bulgarians.Cyprus

МОЛЯ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ!

С участието в Конкурса, заявявате своето съгласие, че:

  • авторските права върху творбата на Вашето дете се предоставят на организаторите.
  • творбата, която участва в конкурса няма да бъде връщана на автора.
  • предаденото произведение може да бъде сканирано, снимано, публикувано и използвано в различни издания и медии, свързани с интернет страници и други некомерсиални материали и мероприятия за целите на конкурса.
  • предоставям доброволно и давам съгласието си личните данни на детето ми да бъдат използвани при обявяване на резултатите от конкурса.

За допълнителна информация:

Лидия Стефанова – координатор на конкурса

ел. адрес: info@bguc.org и моб. тел.: +357 96 550 706

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top