Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРИЯ > ПОЧИТАМЕ АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

ПОЧИТАМЕ АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

ПОЧИТАМЕ АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски.

За поредна година учениците от БУ “Никола Вапцаров” Никозия, Кипър отбелязаха почетоха Апостола. По традиция всяка година 19-ти февруари се предшества от поредица изяви на учениците, а в самия ден поднасяме цветя пред бюста на Васил Левски пред посолството на България в Никозия. Поради сложната ситуация с пандемията и ограничителните мерки, нямахме възможност да чуем представянето на вокална група „До, ре, ми“ на живо.

Представяме Ви тяхното изпълнение, тук в Интернет. – https://youtu.be/p6bwRvP9qfw

В часовете на класа учениците се запознаха с факти от живота и дейността на Апостола. Представихме едно малко изследване, посветено на образа на Васил Левски в литературата и изобразителното изкуство. С изключителен интерес децата разгледаха и дигитализирания оригинал на прословутото му тефтерче, запознаха се и с разчетения текст от него. Учениците споделиха впечатленията и емоциите си от тази своеобразна виртуална разходка в своите съчинения на тема „Кое ви впечатли в тефтерчето на Левски? Защо?“.

Запознахме се и със стихотворението „Над тефтерчето на Левски. „НАРОДЕ???“ стр. 115“ на големия български поет Дамян Дамянов.

Крилатите мисли на Апостола са вдъхновяващи  и целеустремени: Да бъдем отговорни, честни и достойни граждани на нашето отечество България!

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top