Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Почитаме по подобаващ начин 24 май !

Почитаме по подобаващ начин 24 май !

Българското училище „Никола Вапцаров“- Никозия почита по подобаващ начин 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Учениците от първи клас заедно с класния си ръководител г-жа Милена Атанасова са подготвили кратък тематичен рецитал, подготвен  с голямо желание и ентусиазъм. Децата са горди, че “Вече са грамотни” и показват това с изключително сериозното си отношение при подготовката на събитието.

Учениците от пети клас и класният им ръководител г-жа Десислава Николова пък са подготвили декламация на стихчета за буквите, светите братя Кирил и Методий, легендата за раждането на буквите. А децата от шести клас клас ще разкажат интересни неща за празника, подготвили са прочит на кирилицата както и превод на съвременен български език. Г-жа Николова ще се включи и с кратко приветствено слово за 24 май.

Нашата знаменита вокална група „До Ре Ми“ с художествения си ръководител г-жа Виктория Марчева ще изпълни химна на българската просвета  „Върви, народе възродени“ по стихове от Стоян Михайловски и музика от Панайот Пипков, Произведението ще се изпълни в съпровод на роял, любезно предоставен от Kyriakides Piano Gallery – Никозия.

За съжаление отново трябва да се съобразим с мерките във връзка с COVID-19 и учениците представиха рециталите пред камерата, а не пред истинска публика, която да ги аплодира и да сподели с физическото си присъствие радостта от постигнатото. Но затова пък на видеата, които ще публикуваме на интернет страницата на училището и в профилите ни в социалните мрежи ще достигнат виртуално много повече хора, както в Кипър и България, така и по целия свят! Очакваме вашите “аплодисменти” чрез харесвания и споделяния.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top