Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Среща с музиканти от Кипърския симфоничен оркестър

Среща с музиканти от Кипърския симфоничен оркестър

Световният ден на музиката беше отбелязан от учениците и учителите в нашето училище. Голяма чест за всички нас беше посещението на музикантите от Кипърския симфоничен оркестърВарвара Мерзлова-Пенева – цигулка и Симеон Спасов – първи обой.

Музикалното междучасие се превърна в своеобразен камерен концерт с части от известни класически произведения. Варвара и Симеон представиха класическите инструменти, на които свирят и отговориха на лавината от въпроси на учениците ни.

Благодарим на изтъкнатите музиканти за вдъхновяващите моменти! Благодарим на Виктория Марчева – художествен ръководител на вокалната група „До, ре, ми“ за прекрасното изпълнение и организация на събитието! Убедени сме, че с такива инициативи провокираме децата и техните родители да придобият вкус и интерес към класическите инструменти и музика.


Варвара Мерзлова-Пенева започва музикалния си път като ученичка в Музикалното училище (1979-1987) и Музикалния колеж (1987- 1991) на град Киров (Русия). Тук през 1991- 1993 придобива и първия си опит като изпълнител – участва в Камерния оркестър на град Киров. През 1993 – 1998 г. завършва висшето си образование със специалности “Изпълнител в оркестър – Цигулка”, “Учител по цигулка” в Руската музикална академия “Гнесин” в Москва. Творческата й кариера включва участия в Големия концертен оркестър в Москва (1997-1999), Симфоничен оркестър на Кайро, Египет (1999- 2003), и от 2003 до днес – Симфоничен оркестър на Кипър. Варвара не е само прекрасен изпълнител, но и педагог по цигулка с дългогодишна практика.

Симеон Спасов започва музикалното си образование в националното училище по изкуствата “Добри Христов” в родния си град Варна със специалност обой. През 2007 продължава образованието си в НМА ”Панчо Владигеров”, София, където завършва бакалавърска и магистърска степен. Бил е в състава на оркестъра на БНР и Академичен симфоничен оркестър до 2012, когато е приет във филхармоничния оркестър в Манаус, Бразилия. През 2018 идва в Никозия след като печели конкурс за позицията на първи обой в Кипърския симфоничен оркестър. Лауреат е на редица национални и международни конкурси като солист и член на камерни състави.

За контакт с нашите прекрасни гости във връзка с преподавателската им дейност, молим да се обърнете към екипа на БУ “Никола Вапцаров”.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top