Намирате се ТУК
НАЧАЛО > МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО > ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

ЧЕСТВАМЕ ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

 

“Голи са без Книги всичките народи:

понеже без оръжие не могат

с врага на нашите души да се сразят,

те са готови за плена на мъки вечни.”

 

Всяка година празникът, в нашето училище, преминава под различна тематика – чествали сме и светлите личности на България, и съвременните будители, които днес ни вдъхновяват.  Представяли сме фотодокументалната изложба “Едно място за всяко нещо и всяко нещо на мястото си” на Националния музей на образованието в Габрово. Тя и днес краси кабинета по литература и възпитава учениците, чрез някогашния училищен девиз.

Честта да подготвят тържество, за тази светла дата от българския празничен календар, се падна на седмокласниците. Водени от мъдрия завет на Хилендарския монах „Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език!“, учениците решиха да изпълнят със смисъл деня на народните будители като отдадат своята признателност и уважение на всички автори на учебниците, с които изучават история, български език и литература – своя род и език.

С любопитство и ентусиазъм потърсиха в интернет информация за всеки учен и подготвиха кратко представяне, с което запознаха своите съученици от първа смяна в съботния тържествен ден. Най-вълнуващо беше създаването на видео-послание, с което се обърнаха към авторите на учебниците.

Много сърдечно беше приета тази инициатива на нашите ученици от всички членове на авторските колективи. Получихме и няколко видеа с поздравления и пожелания за деня на народните будители.

Проф. Диляна БОТЕВА

 

Проф. Татяна АНГЕЛОВА

 

Проф. Пламен ПАВЛОВ

Тържественото отбелязване на светлата дата нямаше как да завърши без да назовем имената на велики личности – будители на българския народ през многовековната история на родината ни. Кратката викторина ни зареди с оптимизъм от многото правилни отговори на учениците.

Скъпи ученици, гордейте се с историята на България и красотата на българското слово. Уважавайте и се прекланяйте пред делото на всички велики личности и учени, които са поддържали, развивали и съхранявали духовността и будността през вековете и до наши дни.

На многая лета! Честит празник!

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top