Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > 24 май – денят на българските букви, в БУ “Никола Вапцаров”

24 май – денят на българските букви, в БУ “Никола Вапцаров”

Вчера, 24 май, чествахме най-вълнуващия за всички български училища празник. Денят на светите равноапостоли братята Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.
Първият 24 май в училище за най-малките ученици и последният за нашите скъпи абитуриенти.
С преливащи от радост сърца споделяме моменти от тържеството, на което първокласниците показаха на всички колко добре четат и бяха оценени с отличен от публиката. Завършващите с гордост отброиха годините, в които трупаха знания и съкровени спомени в училище: последен училищен звънец, бурни аплодисменти и сълзи в очите на родителите!
Тържеството беше поздрав към всички ученици, учители и родители за светлия празник, за положения труд, за заслуженото удовлетворение. Малките ученици пяха песни и рецитираха стихове за буквите. Разделиха се с Буквара и … изпитваха родителите в занимателни кратки игри.
Председателят на Съюза на Българите в Кипър г-н Калин Павлов връчи свидетелствата за завършен клас.
Абитуриентите получиха чаша с логото и мотото на училището ни, за да не забравят, че остават завинаги част от нашето училище. Тази година бяхме подбрали подарък – книга, която се превърна в знак за реализацията на младите хора.
В навечерието на празника, в сърцето на Лондон, българският писател Георги Господинов спечели международната награда „The Booker Prize“ с романа „Времеубежище“, с което отвори вратата на целия свят към българската култура. Нямахме вътрешна информация, честна дума. Книга от Георги Господинов беше и нашият подарък.
Това е знак, че нашите завършващи и прохождащи в живота ученици трябва да оставят следа, българска следа, в света, който ги очаква.
Разкошна торта с прекрасна декорация в духа на светлия празник, майсторски изработена от Нели Сливарова, за поредна година подслади финала на тържеството.
+61
mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top