Намирате се ТУК
НАЧАЛО > БЪЛГАРИЯ > ПОРАСНАЛ ПИРАТ И „ДРАКОНЧЕТО РИНТИ“ – ГОСТИ В БУ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“, НИКОЗИЯ

ПОРАСНАЛ ПИРАТ И „ДРАКОНЧЕТО РИНТИ“ – ГОСТИ В БУ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ“, НИКОЗИЯ

Едно малко момиче от Дупница, чиято мечта е била да стане пират, пораства и се превръща в страстен пътешественик, жаден да опознае света и хората. Ето какъв гост посрещнахме в събота в нашето училище.

Доника Ризова е журналист, експерт по връзки с обществеността, детски писател, а наскоро издава и дебютния си роман за възрастни. Като медиен и комуникационен специалист, професионалната ѝ кариера е динамична и впечатляваща – “Дарик” радио, телевизия „Bulgaria ON AIR“, Investor Media Group. Тя е посланик на кампанията на Az-deteto.bg „Забавното четене“. Носител на наградата “Златното перо” на СБЖ, както и на наградата „Златно сърце“ за подкрепа на благотворителни инициативи, номинация за наградата „Заедно в благотворителността“ и не случайно получава номинация за „Жена на годината“ в конкурса на сп. „Грация“ за 2016 г.. Доника Ризова е търсен гост-лектор в университети и училища, желан гост в предавания като медиен експерт и коментатор по медийни теми.

Проведохме няколко срещи в различните класове, в които всички ученици откриха по нещо за себе си в увлекателния разказ на г-жа Ризова. 

Най-малките бяха много учудени, че виждат жив писател на детски книги, защото досега са виждали такъв само на снимки. Неспирно задаваха въпроси. Писателката сподели, че островите са нейната страст. В тях не можеш да се изгубиш и накъдето и да тръгнеш накрая се озоваваш на плаж. Получиха нещо като обещание, че действието в следващата книга за Грег и неговия приятел Ринти, може да се развие в Кипър. Очакваме с нетърпение!

Грег, синът на Доника Ризова, е вдъхновението ѝ за поредицата от детски книги. Това се случва на испанския остров Майорка, където семейството живее около две години. Той много е обичал да чете и един ден, когато са се разхождали в планината, започнал да разказва за своя въображаем приятел – дракончето Ринти. Дори го нарисувал. И така, от една рисунка и една забавна история за скалите над старинното градче, в които живее дракон на име Ринти, който яде ябълки и спагети, се е родила първата книга. Разбира се, писателката е прочела много книги, митове и легенди, за да създаде поредицата.

„Дракончето Ринти“ е история за приятелството, за нуждата да имаме другар в приключенията. За трудностите, с които се сблъсква едно дете в нова страна, за надеждата , че никога не сме сами.

По време на срещите с по-големите ученици, госпожа Ризова разказа за професията и кариерата си като обогати разговора с лични примери и сподели практически съвети за развиването и надграждането на важни умения. Всички се убедихме колко съществена е правилната комуникация и медийната грамотност, особено днес. Бяхме въодушевени да научим как се съчетава журналистиката и писането на детски книги. При представянето на своите книги, авторката сподели вдъхновяващи истории и идеи за писане, запозна нашите възпитаници с процеса на създаване на детски литературни произведения, даде им ценни съвети за творческия процес и  особено внимание обърна на изразяването на индивидуалността, най-вече на тази, която е свързана с нашите корени и култура.

Сърдечно благодарим на г-жа Ризова за споделеното време, знания и опит. Вдъхновяващите разкази и дискусии за медиите, обществената ангажираност, комуникациите и магията на писането и литературата със сигурност ще оставят трайни спомени у нашите възпитаници.

Книгите, подарък за библиотеката на Съюза на българите в Кипър, предизвикаха любопитството на малки и големи и явно ще трябва да направим списък за реда на заемането им.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top