Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Денят на народните будители

Денят на народните будители

„СПОМЕНИ СКЪПИ“ – рецитал по „Епопея на забравените“ и спомени на Иван Вазов

С рецитал по Вазов, представен от ученици от десети клас, песента “Ден на будителите” (музика: Красимир Милетков и текст: Ангелина Жекова) в изпълнение на ВГ „До, ре, ми“ и връчване на наградите от Изпълнителната агенция за българите в чужбина от 27-то издание на детско-юношеския литературен конкурс „Стефан Гечев” и 22-то издание на конкурса за рисунка „България в моите мечти“ отбелязахме Деня на народните будители в БУ „Никола Вапцаров“ в Никозия.

„Аз и сега се повръщам неволно към тия спомени за една героическа епоха – ох, как са те скъпи в днешните скръбни дни на униние и мрак!“. Думите на Вазов от „Волът. (спомени и видения по случай годишнината на Ботевата смърт, 2 юни)“ прозвучаха като мото на рецитала по стихове от „Епопея на забравените“.

Нашите възпитаници опровергаха народния поет – борците за свобода и духовно просвещение не са забравени и те ще пребъдат в сърцата ни, защото „въпросът „Де е България“ не е въпрос на география, а на съществуване“, както казва Александър Секулов – драматург на пиесата „Народът на Вазов“.

Поклон!


⚜️ БУ “Никола Вапцаров” – Никозия чества своята десетгодишнина през настоящата учебна 2023/2024-та година. Всички събития и инициативи, които организираме и провеждаме, през годината, са посветени на юбилея на училището.

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top