Намирате се ТУК
НАЧАЛО > МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО > Десети юбилеен патронен празник

Десети юбилеен патронен празник

В събота, на 09.12., отбелязахме десетия юбилеен патронен празник на нашето училище.

В БУ „Никола Вапцаров“ в Никозия, декември започна с празник, посветен на нашия патрон. В 11.00 ч., в салона на училището, проведохме тържество – десетото юбилейно тържество. Рецитал „Непознатото лице на Вапцаров като детски поет“, подготвен по стихове на поета и представен от учениците от втори клас, песни в изпълнение на ВГ „До, ре, ми“ и преклонение пред поета възпял едрите звезди на Фамагуста.

Това е момент за радост, вълнение и гордост, в който заедно празнуваме пътя, който сме изминали, и гледаме към бъдещето с оптимизъм и стремеж към постижения, така както нашият патрон ни е завещал.
Изчистени от всякакви идеологически наслагвания, днес стиховете на Вапцаров звучат по-съвременно от всякога:
„…В мечтите няма цензура,
мечтите греят в синкава прозрачност.
А по-добре е да подгониш вятъра,
отколкото да седнеш и да плачеш.“

С избора на патрон на училището, Съюзът на българите в Кипър постави основните цели, които трябва да следваме през годините – да създадем български образователен център с дух, стил, традиции и атмосфера, който да дарява на децата ни знания по български език и литература, история и география на България, добродетели и сила, нравствена грамотност, любов и преданост към род и вяра.

През целия ден учениците полагаха цветя пред портрета на Вапцаров.

Поздравителни адреси, по повод патронния празник и юбилея на БУ „Никола Вапцаров“ – Никозия, получихме от г-жа Райна Манджукова – директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина, доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, г-н Тео Буковски – писател и член на УС на Съюза на българските писатели, проф. д-р Ивайло Петров – председател на Международния съюз на писателите „Св.св. Кирил и Методий“, г-жа Любка Тинчева – директор на Националния музей на образованието – гр. Габрово, проф. Николай Изов – ректор на Националната спортна академия „Васил Левски“ – гр. София.

С особено вълнение деца, учители, родители и гости изгледаха видеопоздравленията на приятели на училището ни: г-жа Веселка Прокопиева – преподавател и училищен ръководител на нашето училище през годините, студенти от Великотърновския университет, наши колеги и ученици от българските училища в Италия и Гърция.

Видеопоздрави от БУ “Азбукарче” в Полис Хрисохус и възпитаниците на Михаил Станков (художествен ръководител на КНХ “Канатица” – гр. Велико Търново и на танцовата школа при център за танци и изкуства “Un Beso”).

 

mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top