Намирате се ТУК
НАЧАЛО > ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ > Праисторическата библиотека “Магура”

Праисторическата библиотека “Магура”

 Днес, в Световния ден на книгата и авторското право, учениците от пети клас представят проект за “праисторическата библиотека” – пещерата Магура.
Ще се запитате: “Какво е общото между Магурата и книгите?”
Скрито в тишината на пещерата разширение разкрива библиотека от над 700 древни рисунки на животни и 300 символа, запечатани върху скалите.
“На този етап считаме, че пещерата Магура, и нейната галерия с рисунките, представлява праисторическа библиотека, в която е събрано познанието на хората от онова време”, споделя г-н Кирил Кирилов, зам.- председател на Археологическото дружество – Белоградчик.
Магурата е с колосални размери и наподобява подземна катедрала.Тук се намира най-големият сталактон в България, висок е 20 метра. Но това, което прави пещерата уникална са древните рисунки по стените, считани за едни от най-ранните в Европа. Специалисти ги определят като ненадминати образци на праисторическото изкуство.
“… Сред най-ценните рисунки е т.нар. “Слънчев календар”, където дните и месеците са изобразени с шахматни фигури – имаме 366 дена и 13 месеца. Много интересна е „Ловната сцена“ с диви животни – козички, елени, пуйки, включително виждаме и първото опитомено куче. Най-старите рисунки са рисувани с охра, а по късно – с прилепно гуано и по това се определя възрастта им. Впечатление правят изображенията на Богинята майка и на жени, танцуващи с високо вдигнати ръце.”, обяснява екскурзоводът Венцислав Димитров.
В час по география, петокласниците се запознаха с десетте най-красиви пещери в България и пресъздадоха руните от Магурата, които са на повече от 7000 години.
По случай 23 април, Световния ден на книгата и авторското право, младите изследователи представиха своите проекти, вдъхновени от тези древни изображения.
Разгърнете страниците на историята с нас!
mm
Училище "Н. Вапцаров"
Училище „Никола Вапцаров“ е създадено през 2013 г. от родолюбиви българи от Никозия и със съдействието на Съюза на българите в Кипър, който понастоящем е бенефициент на училището и цели съхраняване на българския език и култура зад граница.
Top